събота , 21 септември 2019 г.
Начало / Извън Перник / Сателит ще следи земеделските производители

Сателит ще следи земеделските производители

сн. БНТ
сн. БНТ

Стопроцентов мониторинг на земеделските площи ще бъде въведен у нас още преди да бъде влезе в сила в Европейския съюз. От кампанията за 2021 г. ще бъде въведено наблюдение на стопанствата чрез сателитни снимки, правени чрез европейската система „Коперник“, които ще показват използването на площите на територията на цялата страна.

Това съобщи в интервю за БНТ изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Васил Грудев. Идеята е обработваните площи и развитието на културите да се следят със сателитни снимки с голяма резолюция – по десетина на месец, вместо с посещение на чиновници на място и попълване на множество документи.

При това инспекциите ще се правят без да се изисква стопаните да присъстват на тях: „Стопаните трябва да знаят, че ще бъдат непрекъснато и постоянно наблюдавани като площ. Контролът ще става без да ги притеснява администрацията, без да им се налага да си губят времето, да придружават експертите и да се запознават с контролни листа. За следващата не, но за по-следващата кампания директни плащания се надявам да имаме покритие“, каза Грудев. Европейската комисия ще изисква подобен контрол от началото на следващия програмен период.

Грудев съобщи, че се предвижда пълна електронизация на процесите между фонда и бенефициентите му – от подаване на заявление за кандидатстване, цялата комуникация помежду им, както и създаване на електронни досиета на всеки от 120 000 получатели на средства от фонд „Земеделие“.

Назначеният на 19 юли на поста изпълнителен директор каза, че е заварил закъснение на преписките с между 12 и 18 месеца. През първата седмица на септември ще бъде приключено договорирането с преработвателите и ще се пристъпи към сключването на договори по горските мерки.

Вече са подписани договорите с 880 млади фермери на обща стойност 60 млн. лв., като най-голям е интересът към биологичното отглеждане на плодове, зеленчуци и трайни насаждения.

Директорът на фонд „Земеделие“ съобщи, че до края на годината стопаните ще получат и годишните плащания по „Натура 2000“, както и за необлагородените райони. Грудев посочи, че ще се ръководи в работата си от два принципа: спокойствие и прозрачност. Обстановката във фонда вече е спокойна, каза шефът му след като уволни четирима души на високи постове. „Трябва да осъзнаем и признаем, че има нездрави интереси в самия фонд,“ каза Грудев и повтори, че институцията няма да толерира служители, които демонстрират начин на живот, несъпоставим със статута на държавен служител./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *