Начало / Култура и образование / Самодейни състави от Перник с признание от Световния шампионат по фолклор “World Folk 2016»

Самодейни състави от Перник с признание от Световния шампионат по фолклор “World Folk 2016»

diploma1-2Само за една седмица до кмета на Община Перник са пристигнали поздравителни адреси и дипломи за певци, танцьори и ръководители на групи при Народните читалища, които са участвали в различни фестивали и конкурси в страната.

Калоян Николов, президент на Световния шампионат по фолклор “World Folk 2016» , в който се включват 280 фестивала, с писмо до кмета Вяра Церовска е благодарил за поддържането и подобряването на условията за работа на групите за автентичен фолклор в Община Перник, което е помогнало за съхранението и развитието на това изкуство.

diploma-3-4

Шампионатът е под патронажа на Световната асоциация на фолклорните фестивали- WAFE и Европейската асоциация на фолклорните фестивали-EAFF. Със своите 280 фестивала, EAFF е най-голямата структура на фолклорни фестивали в Европа- официален партньор на UNESKO, се посочва в писмото.

Шампионатната система е нова форма на разпространение и запазване на културното наследство на народите. Провеждането на национални, регионални, континентални и световни шампионати по фолклор и излъчването на конкурсните програми директно в ефир чрез Световната интернет мрежа, дава нов стимул и поглед върху съхранението и развитието на традиционните форми на народните изкуства.

Президентът на шампионата Калоян Николов подчерта изключителното представяне на колективите от Община Перник и заявява надежда за ново сътрудничество и в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *