Начало / Политика / Ръководството на АБВ отстоя предложенията си за реформи в социалната и здравна система

Ръководството на АБВ отстоя предложенията си за реформи в социалната и здравна система

abv-r-petkov

Ръководството на АБВ отстоя предложенията си за реформи в социалната и здравна система, пред министрите на труда и социалната политика и здравеопа

Обсъдихме с министъра на труда и социалната политика въпросите около пенсионната система, политиката на доходите и въпросите свързани с хората с увреждания. Доволни сме, че в някой отношения, особено що се касае за разрешаването на проблемите за хората с увреждания, той прие нашите идеи и заяви, че те щя влязат в трудовото законодателство. Това заяви по време на пресконференция членът на ИБ на АБВ доц. д-р Георги Кючуков.
„Нашата идея е хората с увреждания да не бъдат поставени в изолация, а да им се даде възможност да бъдат полезни за обществото и себе си, нещо  което също би позволило и на техните близки, ангажирани с грижата за тях,  да излязат от своите домове и да се реализират на пазара на труда. За това ние предложихме на ресорния министър, който прие нашето становище, че са необходими  спешни промени е ТЕЛК. В тези комисии трудовата компонента отсъства. Никой не се грижи за това, как човека с проблеми може да бъде интегриран в обществото и да му бъда дадена възможност за трудова реализация. Не смятаме , че осигурените 150 милиона допълнително ще решат проблема, защото те на практика са „повече от същото“, посочи той.
„Другата нашата идея която бе приета, но със уговорката, че може да стартира от 2020 година е, промяна в системата за отпускане на помощни средства. Считаме, че социалното министерство няма никакъв капацитет да следи до колко правомерно и според необходимостта са изписани тези средства, посочи още доц. Кючуков. По думите му има наредби, които трябва да се променят защото  третират гражданите по двоен стандарт, като отпускат средства за едно и също нещо, но в различен размер. По-голям за работещ и по-малък пенсионер, какъвто е случая със слуховите апарати например, където за закупуването на устройството се отпускат 175 лева на пенсионер и 405 за работещ.  „Нашето предложение, което смятам, че беше също прието е, изцяло отпускането на помощни средства да бъде прехвърлено към Здравната каса. НЗОК има достатъчно добър капацитет за проследяване и контрол. Второ в здравното министерство не могат да бъдат допуснати мерки, които са обусловени от това дали даден човек има или не  възможността да работи“.
По отношение на пенсионната реформа доц. Георги Кючуков посочи, че за сега предложението на АБВ, поне от средата на следващата година тавана на пенсиите да отпадне, не е срещнало разбиране. По думите му обаче  Алтернатива за българско възраждане е настояла за това, да не се спира с реформата в пенсионната система, защото това може да демотивира хората да бъдат коректни към държавата.
Членът на ИБ на АБВ  заяви и, че разговори са водени и по отношения на подоходната политика и по-точно във връзка с предложението на партията за отпадане на плоския данък. От АБВ са акцентирали и върху въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата за всички трудещи се, независимо от това колко е тяхното възнаграждение. „Второто за което настояване е диференцирани данъчни ставки за основни хранителни продукти, учебници, тетрадки и лекарства“.
Мнение по темата изрази и председателя на АБВ Румен Петков, който постави акцент върху вредите от непоследователната пенсионна реформа. „С промените, които бяха направени, бяха излъгани десетки хиляди пенсионери. Хора, които например планираха пенсионирането си за следващата година, чрез решението да не падне тавана на пенсиите, всъщност бяха излъгани с много пари“.
По отношение на здравния сектор от АБВ обявиха, че след разговор с ресорния министър е било получено уверение, че ще  отпадне планираната пререгистрация на всички лечебни заведения в страната. Прието е било и да бъде преразгледано решението университетските болници да станат собственост на съответните висши учебни заведения, като се обмисля възможността те само да бъдат управлявани от съответните ВУЗ-ве. „Продължава за съжаление схващането, че здравните заведения трябва да бъдат търговски дружества. Здравето едва ли не се възприема като стока, с която може да се търгува. В целия ЕС това не е уредено по този начин. Не е логично по търговския закон да бъдат регистрирани болници, които обаче нямат право да определят сами своя обект на дейност, нямат право да формират печалба, от което се получава казус, който е напълно лишен от смисъл и е в ущърб на пациентите“, посочи доц. Георги Кючуков.
В заключение от Алтернатива за българско възраждане посочиха, че  по Закона за достъп до обществена информация ще поискат сведения за това, какви са разходите и ефекта от въвеждането на пръстовия отпечатък в системата на здравеопазването ни. От партията заявиха и, че настояват държавата да предприеме мерки по отношение на здравно неосигурените пациенти, които редовно преминават през спешните областни центрове. Става дума за хората, които без конкретна уважителна причина са останали извън осигурителната система, от които 80% са от ромски произход. Според политическата сила има варианти държавата да създаде програми за обществена заетост, чрез които те да изплатят задълженията си към държавата и здравната система, след като лечението им е завършило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *