четвъртък , 20 юни 2019 г.
Начало / Политика / Румен Петков: Президентът Радев да обясни с какви мотиви подкрепи декларацията на формата „Букурещ 9“

Румен Петков: Президентът Радев да обясни с какви мотиви подкрепи декларацията на формата „Букурещ 9“

rumen-petkov

Надявам се вътрешният министър Валентин Радев да не падне до там, че да стовари собствената си вина за ситуацията в РУ Ботевград на местното ръководство на полицията

Обръщаме внимание на декларацията, приета на осми юни от формата „Букурещ 9“, които са деветте източноевропейски държави членки на НАТО. Декларация, приета с участието на нашия президент Румен Радев.  В нея се посочват няколко неща, които будят основателни въпроси. Каква е била реакцията на този текст от страна на господин Радев? Защото в текста на този документ се отбелязва с дълбоко притеснение, че: „Русия продължава многостранните си дестабилизиращи действия и политики отвъд границите на НАТО, както и на територията на Алианса“. Считам, че тук господин Радев е длъжен да обясни на българското общество какво точно го е мотивирало да подкрепи този текст. Защото думите „многостранни дестабилизиращи действия и политики“ трябва да имат и конкретно съдържание и затова нашият държавен глава трябва да обясни на обществото ни какъв е неговия мотив да подкрепи точно този текст“. Това заяви по време на пресконференция в Пловдив председателят на АБВ Румен Петков.
Той цитира и други части от подкрепената от Румен Радев декларация, в които се посочва, че Руската федерация носи отговорност за дестабилизирането на Източна Украйна, че застрашава териториалната цялост на Грузия, че се намесва във вътрешните работи и на Р Молдова: „Тук също трябва да има ясен разяснителен режим какво се има предвид“, заяви Петков.
По думите му в документа се говори и за приветстване на усилията за увеличаване на военното присъствие на НАТО в Черно море и Прибалтика, което не кореспондира с позицията на българското правителство по въпроса отпреди време. „Нашият държавен глава сигурен ли е, че струпването, дрънкането на оръжия в региона, противопоставянето и нагнетяването на обстановката може да доведе до решаване на каквито и да е въпроси? Този текст също се нуждае от обяснение какво и как се има предвид от президентската администрация. Разбира се стои и въпросът тези действия съгласувани ли са с правителството. Говоря за подкрепата на този текст на декларацията, защото министър-председателят ни миналата година, ако не греша, обяви, че за него разполагането на допълнителни сили в Черно море не е решение“, заяви председателят на АБВ.
По думите му подобни действия могат до увеличат напрежението в региона и да рефлектират директно върху българската икономика, особено в сектор туризъм. Той припомни, че редица европейски държави увеличават стокообмена и инвестиционните си взаимоотношения с Руската федерация, въпреки санкциите, наложени от ЕС и заяви, че очевидно вече на стария континент има умора от санкциите срещу Русия.

Встрани от темата Румен Петков коментира и искането на АБВ за оставка на вътрешния министър Валентин Радев, като посочи, че се надява визитата му в Ботевград да не доведе до обвинения към ръководството на местното РУ, за което той с месеци не предприе никакви мерки за увеличаване на състава, въпреки сигналите и факта, че там има само една патрулна кола на разположение за опазване на реда и сигурността на гражданите, поради липсата на полицаи. „Много се надявам, че господин Радев няма да падне до там, че да се разправи с, например, началника на РУ в Ботевград, с което да си измие по възможно най-нечистоплътен и недостоен начин ръцете за собственото си управленско и административно, несъстоятелно присъствие в МВР и за това, че той е лично виновен, няма друг термин за състоянието на РУ в Ботевград. Така, че се надявам да не се опита да адресира собствената си вина другаде и да потърси някаква изкупителна жертва“.

„Имам към министър Радев и още един въпрос. Вярно ли е, че починалият в „Пирогов“ господин Пенчев е бил задържан от органите на МВР няколко дни преди саморазправата между него и избягалият от затвора Пелов? Вярно ли е, че тогава е намерено в него оръжие, а по силата на административната ни уредба и неговия статус в обществото, той не може да притежава оръжие? Питам вярна ли е тази информация и ако е така, кое е довело до това да не бъдат взети съответните санкциониращи мерки срещу починалия господин Пенчев“?/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *