четвъртък , 21 март 2019 г.
Начало / Култура и образование / Румен Петков на Църногорския събор: Сърцето на Граово – това е сърцето на българщината

Румен Петков на Църногорския събор: Сърцето на Граово – това е сърцето на българщината

petkov-parvanov-sabor-v-sarceto-na-graovo-1

Председателят на Алтернатива за българско възраждане /АБВ/ Румен Петков, зам.-председателят на партията доц. Христо Михайлов, лидерът на пернишката областна структура на АБВ Петър Първанов и ръководството на пернишката организация на политическата сила, заедно с членове и симпатизанти на партията присъстваха на тържествата, посветени на първия Църногорски събор. Събитието бе под наслов „В сърцето на Граово“ и се проведе на открито на поляните край манастира „Св. Св. безсребреници Козма и Дамян“.

По време на събора представителите на АБВ гостуваха на кмета на брезнишкото село Гигинци Цана Сандова. Те поднесоха и приветствия на игумена на Троянския манастир дядо Сионий и изразиха възхищението си от добрата работа на организаторите на инициативата, която популяризира граовските занаяти, народната музика и запазва традиционния български и християнски дух и култура.

От АБВ отправиха своите поздрави към организаторите и участниците в Първия Църногорски събор. Събитието съхранява и възражда българските традиции, дух и култура, посочи областният лидер  на партията Петър Първанов.

„Щастлив съм, че този празник  се прави с благословията на Светейшия патриарх Неофит, защото тук участват и представители на Сръбската православна църква. Години наред говорим за поклонническия туризъм и това може да бъде едно много силно действие, което да даде тласък на този туризъм“, заяви председателят на АБВ Румен Петков и продължи: ”Искам  да поздравя и нашата кметица за домакинството, защото сърцето на Граово, това е сърце на българщината. Аз като ученик съм учил граовска музика, граовско хоро. Това са не просто неща от традицията, а част от лицето на България. Чест прави на организаторите, че са стигнали дотук. Българщината е над всичко и над всички нас, така че за политика на този вид форум няма място, заяви още лидерът на ПП АБВ-Румен Петков.

petkov-parvanov-sabor-v-sarceto-na-graovo-5 petkov-parvanov-sabor-v-sarceto-na-graovo-4 petkov-parvanov-sabor-v-sarceto-na-graovo-3 petkov-parvanov-sabor-v-sarceto-na-graovo-2 sn-sybor-2 sn-sybor-1 sn-sybor-3

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *