вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Политика / Румен Петков връчи на правосъдния министър официалната позиция на ПП АБВ по придобиване на българско гражданство

Румен Петков връчи на правосъдния министър официалната позиция на ПП АБВ по придобиване на българско гражданство

сн. КРОСС
сн. КРОСС

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и експерти на партията връчиха на правосъдния министър Цецка Цачева официалната позиция на политическата сила по придобиване на българско гражданство и по работата с българите в чужбина. Позицията е изготвена във връзка с арестите и последните събития в Държавната агенция за българите в чужбина.

Пред министъра на правосъдието Румен Петков изрази силно безпокойство от възможността към момента за субективна преценка на ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина за документите на кандидатстващите, безпокойство от липсата на прозрачност и от това, че служителите ДАБЧ могат да елиминират документи от комплекта, подаден от всеки един от кандидатите и по този начин да обезсмислят кандидатстването им, както и безпокойство от политическата спекула с даването на гражданство.

Петков определи като тревожен и факта, че получаващите гражданство се регистрират целево на един адрес, в това число, по трафопостове. Това променя изборната география и фалшифицира изборния резултат, което е пряк удар върху демокрацията.

Румен Петков предостави на Цецка Цачева изключително силен доклад, изработен от Ивайло Калфин в качеството му на вицепремиер и министър на външните работи от края на 2007 година, където се разглежда детайлно работата в Агенцията и се отделя много сериозно място на диаспората, привличането на работна ръка от чужбина, възможностите държавата да подкрепя българското самосъзнание.

Правосъдният министър прие документа с благодарност и отправи покана към АБВ за по-нататъшно експертно участие в цялостната промяна на нормативната уредба, която формулира работата на ДАБЧ. Петков изрази удовлетворение от срещата и готовност партията да се включи в работата по промените за работата на Държавната агенция за българите в чужбина с потенциала на ПП АБВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *