събота , 24 август 2019 г.
Начало / Политика / Румен Петков: АБВ ще иска гаранция от МОСВ за чист въздух и околна среда при изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-Перник

Румен Петков: АБВ ще иска гаранция от МОСВ за чист въздух и околна среда при изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-Перник

p1660908

АБВ ще поиска от МОСВ да предприеме всички мерки, които да гарантират, че изгарянето на RDF-отпадъци и каквито и да са материали в ТЕЦ – Перник няма да компрометира околната среда и въздуха, заяви на пресконференция в Перник лидерът на АБВ Румен Петков. И уточни, че по темата ще бъде търсена среща с министъра на околната среда.

Перник е сред трите града в страната с най-мръсен въздух. Ако към този проблем прибавим и преустановяването на редица проекти, свързани с водния цикъл, неспособността на канализацията да отводнява особено при обилни валежи, ако не се вземат спешни мерки, ще бъде много лошо за града и населението, каза още той.

Непонятно е какво спира реализацията на проекта за водния цикъл в Перник. Този въпрос е изцяло отговорност на кмета и администрацията. Росица Янакиева направи много не само в тази сфера, след това по различни причини действията бяха спрени.

Румен Петков засегна и темата със санирането на Двореца на културата. Предишният кмет Росица Янакиева е депозирала проект в тази връзка в екодоверителния фонд, обясни областният председател на АБВ Петър Първанов. По времето на кмета Иван Иванов проектът е спрян с мотива, че ще бъдат засегнати специфични архитектурни детайли по сградата.

Минаха 2-3 години, чух, че ще се кандидатства по ОПРР за Двореца, но до момента подобен документ не е депозиран пред Общинския съвет, каза Първанов.

Дворецът на културата е емблематична сграда за Перник и е прекрасна културна база. Покривът му обаче е в отчайващо състояние. В резултат на пробивите, при дъжд и сняг в библиотоеката ручи вода, което означава, че сме изправени пред унищожаване на огромен книжен и архивен фонд, заяви областният лидер на АБВ и подчерта, че политическата формация ще настоява за скорошно възстановяване на базата на духовните средища в Перник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *