четвъртък , 18 октомври 2018 г.
Начало / Извън Перник / Родители масово търсят записващи устройства след разкритията във варненската детска градина

Родители масово търсят записващи устройства след разкритията във варненската детска градина

сн. Detective.bg
сн. Detective.bg
Родители масово търсят записващи устройства след грозните разкрития за жестоката медицинска сестра във варненската детска градина „Морска звездица“.  Специализираните магазини отчитат ръст в продажбите на подслушватели за родители, съобщава бТВ. Същевременно, след скандала над 10 хиляди души се включиха в интернет петиция за въвеждане на видеонаблюдение в детските заведения.

В един от магазините за последните 6 месеца записващи устройства са си купили над 30 семейства. Иван Жижанов споделя, че причината за покупката са опасенията от тормоз на децата в детската градина – щипане, шамари, съобщава bTV.

Най-търсени са флашките, които записват и звук до 15 часа. Именно с такова устройство е направен и записът от варненската детска градина. Оказва се много практично, защото може да се зашие в дрехите и да се остави само окото да гледа, десет часа записва – перфектна картина и звук.

Психолозите обаче смятат, че подслушването на педагозите и възпитателите, както и видеонаблюдението не са решение. Според експертите родителят може да познае, че нещо лошо се случва в детското заведение по поведението на детето им – дали спи много или малко, което показва стрес.

„Ако започне да се тъпче или да се храни малко, ако е пасивно или свръх активно, също и ако се насложат тези три фактора, не е нужно да сме психолози, за да сме наясно, че нещо не е както трябва”, посочва Димитрина Проданова, детски психолог.

Видеонаблюдението няма да реши нищо, той единствено ще сложи повече напрежение, е мнението на Август Панов, който е родител. Според Лилия Божидарова, също родител, трябва и да се внимава какви хора се назначават.

Всяка година в отдела „Закрила на детето“ във Варна постъпват по 4-5 сигнала на недоволни родители от поведението на възпитатели и педагози.  „Сигналите са касаели по-скоро за уронване достойнството на децата, обидни думи и епитети, неглижиране на поведение на други деца спрямо това дете”, описва Анна Конукова от  „Закрила на детето”.

Наличието на видеозаписи, особено когато са събрани по реда на НПК и може да бъдат ползвани като годно доказателство в рамките на наказателното производство, ще улесни в максимална степен доказването на едно такова деяние, коментира Десислава Йотова, говорител на районната прокуратура.

В обвинението няма нито една преписка за насилие в детско заведение. По случая в детска градина „Морска звездица” тече проверка.

Предишна Мъртво море изчезва от лицето на Земята
Следваща По какво се различава сърдечен пристъп, инфаркт и инсулт: Признаци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *