петък , 18 октомври 2019 г.
Начало / Общество / РИОСВ – Перник засили контрола за опазване на резерватите от пожари в Пернишко и Кюстендилско

РИОСВ – Перник засили контрола за опазване на резерватите от пожари в Пернишко и Кюстендилско

Снимката е илюстративна       сн. karlovopress.com
Снимката е илюстративна сн. karlovopress.com

Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ в Перник засили контрола по опазване на резерватите и защитените зони: природен парк „Витоша“, резерват “Църна река”, поддържани резервати като : „Острица”, ”Габра”, защитените местности „Чокльово блато”, „Белите кладенци”, „Маноловото”, „Вековна букова гора” , „Зеления рид” , зоната около водопад Горица, Ждрелото на р.Ерма и др.

РИОСВ-Перник призовава за строго спазване на мерките за предотвратяване на пожари в защитените територии, които са изключителна държавна собственост/резервати и поддържани резервати/. В разгара на летния сезон високите температури през последните дни са предпоставка за възникване на пожари. От РИОСВ-Перник напомнят, че паленето на огън в резерватите и защитените зони е строго забранено.По силата на заповед на министъра на околната среда и водите, периодът от 1 април до 31 октомври е определен за пожароопасен сезон. Заповедта цели вземането на мерки за недопускане възникването на пожари и ограничаване на тяхното развитие и разпространение в защитени територии. Описани са и задълженията на кметовете на съответните общини, в обхвата на които попадат защитените територии. В случай на пожар кметствата трябва да организират доброволчески групи от местното население.

От РИОСВ – Перник нопомнят, че при констатиране на нарушения на заповедта ще се налагат глоби: на физически лица от 500 до 5000 лева, а на юридически – от 1000 до 10 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *