Начало / Култура и образование / Регионалната библиотека в Перник се включва в Националната кампания за насърчаване на четенето

Регионалната библиотека в Перник се включва в Националната кампания за насърчаване на четенето

chetene-biblioteka-dete

С две литературни премиери пернишката регионална библиотека „Светослав Минков” се включва в Осмото издание на Националната кампания за насърчаване на четенето от 2-ри до 23-ти април, в рамките на която се провежда и инициативата „Маратон на четенето”. Кампанията се открива днес, 2-ри април, когато се отбелязва Международният ден на детската книга.

Младата и талантлива детска писателка Зорница Иванова ще гостува на пернишката библиотека и ще се срещне с възпитаници на ОУ „Св. Иван Рилски”. Пред ученици от третите класове тя ще представи втората си детска книжка „Ели и тайната тетрадка” . Младата авторка, която е родом от Перник, но дълги години живее в САЩ, представи миналата година първата си книга- „Мая и концертът на талантите”, която се хареса изключително много от децата. Срещата със Зорница Иванова ще бъде на 9-ти април от 12 часа в Голямата читалня на библиотеката.

За младите читатели пернишката библиотека през миналата година инициира новата си рубрика „Тетрадката”, в която представя талантливи млади автори от цяла България. Сега в поредното издание на „Тетрадката”, което ще бъде на 5-ти април от 17,30 часа в Голямата читалня, своите нови книги ще представят шестима млади автори. В „маратона на четенето” се представят Антония Атанасова, Георги Гаврилов, Крис Енчев, Стефан Гончаров, Теодора Тотева и Мария Куманова.

Днешният празник на детската книга се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена. На 2 април, Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.
Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *