понеделник , 17 юни 2019 г.
Начало / Извън Перник / Ранни бракове изкарали 240 ученици от школата

Ранни бракове изкарали 240 ученици от школата

krasimir-valchev

Около 240 или 2% от всички 12 000 ученици, които са отпаднали от образователната система у нас, са напуснали училище заради ранни бракове, съобщава „Монитор“, позовавайки се на Министерството на образованието и науката.

8 хиляди от всички отпадали пък са заминали за чужбина, обясни просветният министър Красимир Вълчев пред бТВ. Той уточни, че до ноември миналата година 9000 деца са върнати в училище. Децата, които пък са определени като рискови, били между 60 и 70 хиляди.

Вълчев обясни също, че работата на екипите по механизма по обхват на учениците вече е фокусирана върху ежедневната посещаемост на хлапетата. Над 1100 екипа в страната ходят по домовете, работят с родителите. „Правим проверки на редица училища. Факт е, че в почти всяка област има по едно училище, в което има строги мерки по отношение на посещаемостта“, коментира образователният министър. Според Вълчев най-голямата пречка за социално-икономическото развитие на страната ни е големият брой изключени първо от образователната система, а след това и от пазара на труда.

„Децата, които отпаднат преждевременно, са или социален контингент, или в по-лошия случай криминален. Затова една от най-важните ни задачи е да намалим преждевременно отпадналите“, коментира Вълчев. Той обясни, че има различни инструменти за принуда, сред които е спирането на социалните помощи или предоставянето им в натура по желание на училище. Образователният министър подчерта, че целта е ученикът да бъде приобщен, а не изключен. Той припомни, че от тази година стартират два проекта по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ на обща стойност 180 млн. лв. Единият е за обучения по български език в детските градини. Другият е за преодоляване на образователните трудности, като в него ще се включат 900 училища, определени като такива с концентрация на деца и учениците от уязвими групи.

Във връзка с предстоящото външно оценяване след 7-и клас и отпадането на модулите Вълчев уточни, че единствената разлика ще е при формирането на оценката. „Разликата е, че оценката ще бъде една.

Всяко участие във втората част ще даде допълнителна възможност на ученика да кандидатства в повече училища”, посочи образователният министър и уточни, че всяко дете може да реши дали да участва във втората част на изпита. „Първата част ще са 25 задачи, а втората част – преразказ с дидактически елемент. Запазва се продължителността и форматът на изпита. Той ще бъде върху материала само от 7 клас. Това, което променяме, е, че вместо два модула ще се казва две части и оценката ще бъде една”, обобщи Вълчев./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *