Начало / Общество / Разширяват централния гробищен парк в Перник заради напълно изчерпан капацитет

Разширяват централния гробищен парк в Перник заради напълно изчерпан капацитет

grobishte

Разширяват централния гробищен парк в Перник заради напълно изчерпания му капацитет. Седем имота земеделска земя по кадастралната карта на Перник и 2 от землището на с. Дивотино са предвидени за разширение на гробищата и са включени за отчуждаване в програмата за управление и разпореждане на имотите-общинска собственост за 2018 г. Само 7-те имота дават свободен терен от 48 824 кв. метра, в които могат да бъдат полагани покойниците.

Към средата на януари 2018 г. останалите свободни гробни места са били едва 25 и са се намирали в трудно достъпни терени.

Общинският съвет трябва да разреши изработването на подробен устройствен план /ПУП/ за провеждане на процедура по промяна предназначението на определената земеделска  земя за неземеделски нужди. Това ще стане на редовната сесия този четвъртък.

С предварителния проект на Общ устройствен план /ОУП/ се предлага разширението на гробищния парк във всички посоки. Предварителният проект е приет от общински експертен съвет, проведено е обществено обсъждане и е съгласуван със заинтересуваните ведомства и организации. Екологичната оценка към проекта е разгледана от РИОСВ и е издадено положително становище.

ОбС ще се произнесе за същата процедура по изработване на ПУП и за разширението на гробищния парк в кв. Църква, чийто капацитет също е изчерпан. Многобройни са оплакванията на собственици на имоти, съседни на гробищата в квартала, в които, поради липса на място, се извършват погребения. Предвидени са седем имота за разширението, които трябва да бъдат отчуждени, а предназначението на земята – да бъде променено за неземеделски нужди.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *