четвъртък , 20 юни 2019 г.
Начало / Общество / Радомирски полицаи задържаха двама журналисти заради разследване за корупция

Радомирски полицаи задържаха двама журналисти заради разследване за корупция

Журналистът от "Бивол" Димитър Стоянов сн. Новини 24/7
Журналистът от „Бивол“ Димитър Стоянов                                                 сн. Новини 24/7

Журналистът Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани снощи от полицията в Радомир докато правят разследване. За това съобщиха от Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ), които са получили множество сигнали по случая от България и Румъния.

„Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно, след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта. Родната полиция ги натръшка, защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт, за което българските медии мълчат упорито трети ден“, написаха в петък сутринта на страницата си във фейсбук от „Биволъ“.  Двамата са се върнали на мястото на разследването, съобщават още от „Биволъ“.

По информация на разследващия сайт, снощи като в сцена от криминален филм, полицията изскача от храстите, закопчава с белезници двамата журналисти и им взима телефоните. МВР ги държи до 4 часа сутринта.  От АЕЖ са се опитали да се свържат с тях неколкократно, но не успяват цяла нощ да получат информация за колегите си.

„Цяла нощ колегите ни са държани без връзка, адвокат и телефони в полицията. Главният секретар и кандидат за нов МВР министър – Младен Маринов е бил известен за това и е в течение на позорната репресия срещу журналистите”, пишат от „Биволъ“.

„Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП-Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че „не е говорител, за да дава изявления“, пише в съобщението на АЕЖ.

Малко по-късно те са се свързали и с посолството на Румъния в София като според „Биволъ“ журналистите са освободени след намеса на румънския консул.

„Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото”, пишат още от асоциацията.

Според публикуваните от „Биволъ“ съобщения става ясно, че журналистите са разследвали строителната компания JP Group, изпълняваща големи инфраструктурни проекти, финансирани от еврофондовете и държавния бюджет. Твърденията на журналистите са, че фирмата е започнала да изнася хиляди документи от централния си офис. Според потърпевшите става въпрос за документи, свързани със злоупотреби с европари.  JP Group засега отказва коментар по темата.

„Два дни изнасяха и горяха документацията без нула внимание от компетентните органи. Сами проследихме къде я горят. Уведомихме МВР и колегите Димитър Стоянов и Атила Биро тръгнаха натам”, пишат във Facebook страницата си от сайта.

До момента единствената официална позиция по случая дойде от омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че е разговаряла със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я е информирал, че журналистите са били освободени в 4.30 часа тази сутрин. От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30  часа, омбудсманът смята, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

Омбудсманът изисква пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР. Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване.

Мая Манолова е говорила и с посланика на Румъния у нас – Йон Гъля, който я е информирал за предприетите действия от негова страна.

На сайта на МВР има следното уточнение: „На 11 септември т.г. в ГДБОП е получен сигнал от журналист за намерение за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления – унищожаване на материали, свързани с обществени поръчки. След създадената необходима организация и проверка на сигнала, през вчерашния ден на територията на Перник са проведени оперативни действия от служители на ГДБОП и ОДМВР-Перник. В района на установеното място са задържани три лица, които в последствие са се представили като двама журналисти и адвокат.

Те са отведени  в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени“.

Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП  сн. ГДБОП
Ивайло Спиридонов – директор на ГДБОП сн. ГДБОП

Впоследствие се получи изявление и от директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов:  „То не е задържане. Лицата са отведени в районното управление, тъй като на място, в една ливада няма как да бъде установена самоличността на едно лице по категоричен начин“.

Ивайло Спиридонов призна, че двамата са били отведени за снемане на обяснения в РПУ-Радомир, докато провеждали журналистическо разследване. Той също така призна, че наистина са унищожавани документи, но отказа да каже коя е фирмата в разследването.

„Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления. Имам предвид унищожаване на материали, които са свързани с обществени поръчки. Създадохме необходимата организация за проверка на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция–Перник в района, където се унищожаваха такива материали, бяха задържани три лица, които в последствие се представиха – две от тях, че са журналисти, едно от тях, че е адвокат. Бяха отведени в РПУ за установяване на тяхната самоличност и след като беше установена самоличността, им бяха снети обяснения какво правят в района. Същите бяха освободени“, каза главен комисар Спиридонов, цитиран от БНР.

Спиридонов беше и категоричен, че в случая няма превишаване на полицейски правомощия. „От сайта „Биволъ“ знаем, че журналистите са работили по измами и злоупотреби с обществени средства“, каза той./economic.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *