четвъртък , 21 март 2019 г.
Начало / Общество / Работна среща за незаконния риболов и сервитута на язовир „Пчелина“ събра експерти по темата в Областната администрация

Работна среща за незаконния риболов и сервитута на язовир „Пчелина“ събра експерти по темата в Областната администрация

img_7220
Работна среща, свързана с проблемите по незаконния улов на риба и сервитута на язовир „Пчелина“ в община Ковачевци, се проведе в Областната администрация в Перник.

 

В хода на заседанието бяха изнесени данни, според които към днешна дата бракониерството на територията на яз. „Пчелина” е сведено до мининум. Добрите резултати са налице, след като от ноември миналата година има постоянен контрол и охрана на съоръжението от страна на доброволното формирование към Централната рибно-опазваща организация /ЦРОО/, клон Перник. Закупена е нова термокамера и се правят постоянни дневни огледи и обходи. ОДМВР – Перник също активно съдейства при акциите по залавянето на извършители на незаконната дейност. От началото на тази година до днес е заловен само един бракониер, отчетоха доброволците от ЦРОО. Присъстващите заявиха, че трябва да има контрол и мониторинг и по отношение поддържане нивото на водоема. Скоро предстои и неговото зарибяване с 1 тон зарибител (дребни шарани), което ще е най-мащабното от построяването му.

 

По време на срещата беше засегнат и проблемът, касаещ липсата на сервитут на язовира. Той, обаче, не е единственото хидротехническо съоръжение без такъв в България. По бреговата му ивица има възстановени имоти на частни лица, а сервитутът му, който де юре е факт, не отговаря на действителното състояние. Решението, според експертите, е да бъде направено геодезическо заснемане на водоема и прилежащите терени, чрез което ще бъде разграничен сервитутът от водната площ.

 

„Пчелина“ е и единственият държавен водоем в страната, на който се събират такси за паркинг.

 

След срещата областният управител заяви още, че ще настоява за изработването на нов, актуален сервитут и ще предприеме всички мерки, които правомощията й позволяват.

 

В работната среща участваха представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Перник, Централна Рибно-опазваща организация /ЦРОО/, клон Перник, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ – Перник, ОДМВР Перник, ОД „Земеделие”– Перник, Областната дирекция по безопасност на храните и „Напоителни системи” ЕАД, клон Перник.

img_7228 img_7226 img_7230 img_7213

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *