неделя , 16 декември 2018 г.
Начало / Общество / Пътуваща изложба за жертвите на концлагера „Белене“ гостува в областната администрация в Перник

Пътуваща изложба за жертвите на концлагера „Белене“ гостува в областната администрация в Перник

Областният управител Ирена Сколова и последната жива лагеристка от концлагера "Белене" Цветана Джерманова
Областният управител Ирена Сколова и последната жива лагеристка от концлагера „Белене“ Цветана Джерманова

 

Пътуваща изложба за жертвите на концлагера „Белене“ гостува в областната администрация в Перник по покана на областния управител Ирена Соколова. Експозицията “Свидетели: Памет за концлагера „Белене” е посветена на жертвите на най-големия лагер на смъртта по време на тоталитарното комунистическо управление в България и беше представена в галерия „Атриум“. Тя е инициатива на журналиста Христо Христов и три граждански организации: фондация „Истина и памет“, фондация „Остров Белене“ и Културен център „Евгений Босилков – Белене“. Перник е третата спирка на пътуващата експозиция след София и Враца. Тя ще остане до 2 март в областната администрация

„Давам пространство на тази експозиция, за да можем да видим всички страни на нашето минало. А за да бъде прочетено най-правилно настоящето, трябва да знаем какво е било и какво се случило в миналото ни. За мен това е поредно събитие, свързано с темата за жертвите на комунизма, лагерите, репресиите върху човешката личност, поругаването на свободата и отнемането на възможността човек да бъде идентичен и в синхрон със себе си. Травмата от преживяното може да бъде преодоляна само ако влезем докрай в нея и я преживеем осъзнато сега“. С тези думи се обърна към присъстващите областният управител и домакин на събитието Ирена Соколова.

„Целта на общата ни изложба е да бъдат извадени на показ лицата и имената на жертвите, преминали през най-големия концлагер на комунистическа България. В годините на прехода жертвите бяха забравени и нашата цел е да популяризираме преживяното от тях“, каза при откриването на експозицията Христо Христов от фондация „Истина и памет“.

На представянето на изложбата присъства и последната жива лагеристка от времето на комунизма, родена в пернишкото село Лесковец, Цветана Джерманова. Тя оцелява в женския лагер „Босна” (Тутраканско) и след това е преместена в женската част на „Белене”. Спомените й от българския Гулаг бяха показани в документалния филм от поредицата на БНТ „Отворени досиета”.

izlogba-obl-admin-belene-5 izlogba-obl-admin-belene-6 izlogba-obl-admin-belene-7 izlogba-obl-admin-belene-4 izlogba-obl-admin-belene-2 izlogba-obl-admin-belene izlogba-obl-admin izlogba-obl-admin-belene-3

.

Един коментар

  1. Дали ще работи в събота? Много хора имат интерес да научат истините за режима, но нямат възможност през седмицата защото са на работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *