Начало / Криминални / „Пътна полиция“ в акция „колан“. Проверяват и за детски столчета в колите

„Пътна полиция“ в акция „колан“. Проверяват и за детски столчета в колите

police

От 11 до 17 март е в ход специализирана полицейска операция за контрол на използването на обезопасителни средства от водачите и пътниците в моторните превозни средства. Акцията се провежда едновременно на територията на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – TISPOL.

В рамките на извършвания засилен контрол пътните полицаи ще следят за използването на обезопасителни колани от пътниците и водачите на МПС, на каски от водачите и пътниците на мотоциклети и на обезопасителни столчета в колите при превозването на деца. Санкцията за всяко от тези нарушения е глоба от 50 лв. и отнемането на шест контролни точки.

По данни на „Пътна полиция“ по време на същата акция през март миналата година са проверени около 22 000 превозни средства, като при над половината от случаите са установени нарушения във връзка с неизползването на обезопасителен колан. От отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ посочват, че именно липсата на колан е най-често срещаното нарушение на пътя. Наблюденията обаче са, че водачите и пътниците се дисциплинират все повече и повече и слагат колани дори и на задната седалка, посочват още оттам.

По данни на TISPOL неизползването на обезопасителни средства значително увеличава риска от смърт или траен травматизъм при настъпването на пътен инцидент./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *