събота , 24 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / Пътешественикът Валентин Дрехарски: Гласувайте за единствения празник на бозата в Радомир

Пътешественикът Валентин Дрехарски: Гласувайте за единствения празник на бозата в Радомир

praznik-bozata-radomir

Гласувайте за единствения в Европа празник на бозата в Радомир в конкурса на Министерството на туризма , призова пътешественикът Валентин Дрехарски от Перник.  Община Радомир е номинирана за Годишните награди в туризма за 2016 в категорията „Духът на България“, пише pkmig.com.

„Като човек, чиито „корени“ са от Старо село и като икономист-пътешественик отправям призив не само към радомирци  да гласуват за Празника на бозата. При моите пътувания са ми направили впечатление три нехарактерни паметника. Първо: паметник на учителя в няколко града на изток от България. Второ: паметник на пътния полицай в един сибирски град. Трето, но не последно място:  паметник на бозаджията в Радомир. От нашите баби и дядовци знаем, че бозаджиите са били с по-дълга дясна ръка, защото с нея са носили гюма с бозата. И така: Да гласуваме с дългата дясна ръка за Празника на бозата и да спечелим първото място“, призовава пътешественикът Валентин Дрехарски.

Годишните награди за 2016 г.  на Министерство на туризма ще бъдат определени от компетентно жури и от онлайн гласуване, което ще продължи до 18 декември. Спечелилите участници ще бъдат обявени на специална церемония на 19 декември 2016 г., понеделник.

За Празник на бозата в Радомир може да гласувате на специално създадена страница от Министерство на туризма. Подкрепете го с гласа си на този линк: http://tourismawards.bg/cat/duh-bulgaria/

Твърди се, че радомирци откраднали занаята от албанските си съседи и сами тръгнали по цяла България, за да продават вкусната напитка. Из цялата страна се знаело, че на радомирци едната ръка е по-дъга от другата от носенето на тежките гюмове.

През 30-те години на ХХ век се пуснал слух, че от Радомир до София ще се изгражда бозопровод. Това не станало, но и до днес радомирската боза се слави из цяла България, а производството на боза продължава да бъде поминък за местните хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *