Начало / Общество / Първа работна среща събира инициативния комитет, който ще работи нов проект за Пернишка крепост

Първа работна среща събира инициативния комитет, който ще работи нов проект за Пернишка крепост

krepost-krakrta-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b6-%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%84%d0%b0%d0%bd-%d1%88%d0%b8%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%b2
Инициативният комитет, който ще работи за нов проект за историческата Пернишка крепост, се събира на първа среща утре, 17 май, от 14 часа, в конферентната зала на Двореца на културата. Експерти на високо ниво от различни сфери ще обсъждат възможности за бъдещето на твърдината. В сформирания инициативен комитет участва ръководството на Община Перник, както и учени – известни историци, археолози, етнографи, журналисти, експерти в сферата на туризма и други.
„Пернишката крепост е един от символите на града. Играла е важна роля в края на X, XI и XII век. Възстановката, правена по идеен проект преди няколко години, се оказа твърде модернистична не само за учените, а и за обществеността. Това са плочки от наподобяващ пластмаса материал, които не изглеждат никак добре. Тази възстановка за мен е несполучлива“, коментира при една от предварителните срещи зам.-деканът на Историческия факултет на Софийския университет доц. Георги Николов.
Участниците в инициативния комитет ще потърсят ново решение за представянето на крепостта, за да бъде историческото наследство на града експонирано по най-добрия и достоен начин.
В края на работната среща ученици от Професионалната гимназия по икономика ще представят създадения от тях уеб сайт за Пернишката крепост, който се казва „Не/Познатата крепост“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *