събота , 19 октомври 2019 г.
Начало / Общество / Първа копка за паметник на руските белоемигранти беше направена в Перник

Първа копка за паметник на руските белоемигранти беше направена в Перник

img_3072

Първа копка за паметник на руските белоемигранти  беше направена в Западния парк в Перник. На тържественото събитие присъстваха кметът Вяра Церовска, нейният заместник Денислав Захариев, секретарят на Община Перник Радослава Манова, Георги Николов – секретар на Националното движение „Русофили“_, арх. Венцислав Йочколовски и граждани.
img_3081
„За нас, перничани е изключително важно да познаваме своята история, корените и хората, които са изградили този град. Още преди Перник да бъде обявен за град, тук идват голяма група белоемигранти, които са част от руската интелигенция и аристокрация, много дейци на науката и културата – лекари, художници, музиканти, минни инженери и други . Това са хора, които със своя духовен живот и енергия оставят изключително важен белег в развитието на града, придават друг облик и дух на местната култура. Важно е да знаем своята история, за да градим своето бъдеще. Дължим уважение на всички, които са направили Перник такъв, какъвто е днес“, каза д-р Церовска.
img_3064
Секретарят на Националното движение „Русофили“ Георги Николов изрази своята благодарност към кмета Вяра Церовска и цялата общинска администрация за съдействието и подкрепата, оказани при осъществяването на проекта.
img_3061
Мемориалният комплекс ще бъде готов до месец, като допълнително ще бъде облагородено заобикалящото го парково пространство.
img_3084
По официални данни от гражданските регистри, след 1920 г. в Перник живеят около 5 000 руснаци, като по този начин населеното място става център на руската белоемиграция. Дейността на руската колония в Перник съвпада с преобразуването на миньорското селище в град, като за това значително е повлияло присъствието на руските граждани в демографски и културен план.

img_3091img_3077

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *