Начало / Жълтини / Първанов погреба тъща си

Първанов погреба тъща си

parvanov-zorka

Георги Първанов е погребал тъща си тайно, пише „Ретро“. За смъртта на майката на жена му Зорка разбрали само най-близките роднини и приятели на семейството. Бившият президент понесъл трудно кончината ѝ, защото през годините вече покойната Виолета Парцова се грижела за него като за свой син и направила редица саможертви в името на благото на по-младите.

Че Първанов е изключително близък с майката на Зорка, се разбра, когато приключи и вторият му президентски мандат. Тогава бившият държавен глава трябваше да напусне вила „Калина“ и да си търси нов дом. С жена му обаче решиха да се приберат в апартамента на майка ѝ в столичния квартал „Красно село“, без да се притесняват от нейното присъствие. Впоследствие обаче баба Вили решила, че не иска да им пречи и се преместила в уютна къщурка в покрайнините на столицата. С имота се сдобила преди повече от 30 години.

Там до последно стопанисвала китен двор, който приличал на ботаническа градина. В него садяла не само цветя, а и зарзават. Всяка седмица пълнела торбите на двете си дъщери Зорка и Галя с пресни домати, марули и подправки. Майката на бившата първа дама е сред най-известните жени в Якоруда, откъдето са корените на фамилията. Едно време тя била медицинска сестра, но се пенсионирала рано. Останала вдовица преждевременно, когато на 60-годишна възраст се споминал съпругът ѝ Петър Парцов. Близки до семейството в Якоруда са убедени, че Зорка само външно приличала на майка си Виолета, а характера си наследила от баща си, който се интересувал от архитектура и история.

Самият Първанов също неотдавна погреба родната си майка.
Марийка Величкова си замина от инсулт, въпреки усилията на лекарите да я върнат към живота. Баба Марийка, както я наричали всички познати, била изключително скромен човек и се разбирала с всичките си съседи в квартал „Рудничар“ в Перник, където до последно живяла. Навремето, когато синът ѝ бе избран за президент, тя също категорично отказа да се премести при него в „Бояна“ и остана да обитава скромния си дом в Перник./retro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *