понеделник , 18 февруари 2019 г.
Начало / Общество / Промяна на местоположението на паметниците на Кракра и св. Иван Рилски предлага общинският съветник Ерик Рангелов

Промяна на местоположението на паметниците на Кракра и св. Иван Рилски предлага общинският съветник Ерик Рангелов

erik-rangelov-pametnici

Промяна на местоположението на паметниците на Кракра Пернишки и св. Иван Рилски предлага общинският съветник Ерик Рангелов. Идеята си паметникът на Кракра да бъде монтиран на централния градски площад в Перник, а постаментът на Св. Иван Рилски – на мястото на Кракра, той е обосновал в докладна записка, която вече е депозирал в Общинския съвет.

Преместването на двата монумента не би утежнило финансово Общината и няма да надхвърли 40 000 лв., смята Рангелов.

В идеята си, която е лична инициатива, общинският съветник не влага никаква политическа окраска. Той вече се е консултирал със скулптури, които одобряват предложението му.

В новия си вид двата паметника ще се впишат във вековните европейски традиции за местна архитектура и ще бъдат първа и възможна значителна стъпка в обещаната преди 3 години трансформация на Перник  в европейски град, посочва Ерик Рангелов.

Pametnik Krakra

 

Паметникът на воеводата Кракра е изваян от скулптура Ангел Жиров през 1975 г. по поръчка на тогавашната общинска управа. Открит е на 1 юли същата година на площад „Св. Иван Рилски“, където се намира и до днес.

Ще бъде значимо паметникът на Кракра да заеме своето логично и подобаващо му се място на централния градски площад – пред мемориала на миньорския труд. И това ще бъде в отговор на обществените нагласи и очаквания, и в хармония с вековните европейски традиции, пише Ерик Рангелов. Идеята за това зрее в мен много отдавна, сподели той и добави, че с монумента на воеводата Кракра, площадът, носещ неговото име, ще добие цялостен и завършен вид.

С преместването на монумента на Кракра ще бъде възстановена добре балансираната цялостна оригинална архитектурна концепция за централния градски площад, мотивира се той. И още: „В годините на прехода пернишката общественост по естествен път търси и придава нова тежест за воеводата, приет за основател на града. Той не е подвластен на политически и идеологически прения и е най-същественият символ на най-далечното минало на съвременен Перник“.

Според общинския съветник, паметникът на Кракра, с поставени в близост пилони за издигане на националния и други флагове, би се превърнал в естествено и достойно място за официални градски тържества и церемонии.

pametnik-sv-ivan-rilski

Скулптурата на св. Иван Рилски е поставена в близост до Двореца на културата на 19 октомври 2007 г. Неин автор е Минчо Тодоров. Паметникът е дарен на Перник от бизнесмена и филантроп Антон Костадинов.

Споделям напълно мнението на архитекти, скулптури и естети, които смятат, че паметникът на Рилския светец  и закрилник на Перник трябва да намери място в достойна и хармонична среда, каза Ерик Рангелов. И добави: Такава е средата, където в момента се намира паметникът на Кракра Пернишки. Монументът на Светеца ще бъде в непосредствена близост до Общината и ще се намира в градина, отличаваща се със своето спокойствие, която е място за отдих на млади и възрастни. Паметникът на Ив. Рилски в центъра й би придал ново духовно качество на зеления остров в сърцето на града, превръщайки го в още по-желано място за перничани. В преместването има и символика, тъй като точно пред взора на Светеца е разположена и църквата, носеща неговото име – „Св. Иван Рилски“.

За предложението си Ерик Рангелов очаква разнопосочни мнения – поне що се отнася до колегите му общински съветници. Но силно се надява, че перничани ще приемат добре идеята му, ще я оценят по достойнство и ще я подкрепят.