понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Общество / Програмата „Старт на кариерата” отново предлага възможности за реализация на млади висшисти

Програмата „Старт на кариерата” отново предлага възможности за реализация на млади висшисти

сн. revita.bg
сн. revita.bg

Започна процедурата за набиране на кандидати за работа в публичния сектор през 2020 г. по програмата „Старт на кариерата”, реализирана от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта. Инициативата отново ще предостави възможност на безработни висшисти до 29-годишна възраст да натрупат първия си трудов стаж по придобитата специалност в рамките на 9 месеца, съобщи директорът на Бюрото по труда в Перник Росен Симеонов. По този начин се улеснява преходът им от образование към заетост и се постига гъвкава комбинация от знания, умения и практика, съответстващи на изискванията на пазарната икономика.

До 18 октомври 2019 г. включително Бюрото по труда в Перник и тези в страната ще приемат документи за кандидатстване от дипломирани младежи без професионален опит, които желаят да започнат работа по обявените работни места в централните ведомства. С цел улесняване на достъпа на младите хора до участие, и тази година Агенцията по заетостта е осигурила възможност за подаване на електронни заявления.

По програмата са обявени общо 1 989 работни места в централни институции и поделенията им в страната, като младежите имат възможност да изберат трите най-подходящи позиции и да кандидатстват за тях. Сред ведомствата са Народното събрание, администрациите на Президента, Министерският съвет и Омбудсмана на Република България, редица министерства, държавни, национални и изпълнителни агенции, комисии и др.

Областните и общинските администрации ще могат да предложат работни места за младите специалисти с висше образование в началото на 2020 г.

Търсят се предимно младежи, завършили право, икономически и технически специалности, администрация и управление, социални дейности, информатика и компютърни науки, архитектура, строителство и геодезия и др.

За да участват в програмата „Старт на кариерата”, кандидатите трябва да са на възраст до 29 години, ненавършени до 18 октомври 2019 г. включително, и да имат висше образование, съответстващо на посоченото от работодателя за заемане на конкретното работно място. Други условия са: да са регистрирани в бюрото по труда като безработни или заети, търсещи работа лица и да нямат трудов стаж по придобитата специалност от висшето образование.

Списъците на обявените работни места и пълна информация за процедурите, реда, условията и необходимите документи за кандидатстване са публикувани на официалната страница на Агенцията по заетостта – https://www.az.government.bg/bg/pages/programa-start-na-karierata/. Консултации и съдействие за кандидатстване могат да бъдат получени във всички бюра по труда в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *