неделя , 22 септември 2019 г.
Начало / Общество / Провериха язовир “Пчелина“ и река Струма по сигнал за умряла риба

Провериха язовир “Пчелина“ и река Струма по сигнал за умряла риба

Pchelina

Служители на РИОСВ – Перник съвместно с експерти от Басейнова дирекция „Западно беломорски район“ – Благоевград и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури – Перник, сектор Благоевград, извършиха съвместна проверка по сигнал, постъпил на „Зеления телефон“ за умряла риба в района на с. Жабляно, общ. Земен.
Експертите извършиха оглед на язовир “Пчелина“ до гр. Земен. Констатирано беше, че ВЕЦ “Пчелина“ не работи от началото на месец септември 2019 г., включително и към момента на инспекцията. Във водното огледало, преливника и бързооттока на водоема беше установено наличие на екземпляри на умряла риба. Оттичащата се вода през преливника повлича умрялата риба по течението на река Струма, включително и под моста на реката в зеюенското село Жабляно.

Служители от Отдела за действие при аварийни ситуации (ОДАС) към ИАОС са извършили измервания на полеви показатели на място на повърхностна вода и дълбочинна проба по показатели Ph, разтворен кислород, процента на кислорода и електропроводимост. Всички показатели са в рамките на допустимите норми.
Днес съобразно мониторинговата програма на ИАОС ще се извърши ново пробовземане от водите на язовир „Пчелина“ и река Струма при село Жабляно, община Земен. Резултатите от последващия лабораторен анализ ще бъдат обявени .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *