неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Политика / Президентът /2002-2012 г./ Георги Първанов и областният лидер на АБВ Петър Първанов почетоха празника Свети дух в с. Косача

Президентът /2002-2012 г./ Георги Първанов и областният лидер на АБВ Петър Първанов почетоха празника Свети дух в с. Косача

kosacha-3

Президентът /2002-2012 г./Георги Първанов бе днес в родното си село Косача, където се чества храмовият празник на параклиса „Свети дух”. По традиция тази дата се отбелязва 50 дни след Великден, в деня, в който Българската православна църква отдава почит на Светия животворящ Дух. На този ден жителите на Косача се събират в местността „Манастирчето”. От средновековния манастир там, сега са останали само руини. Apxитeĸтypният плaн и cтpoитeлнaтa тexниĸa нa cтapинaтa, пpeдпoлaгaт тя дa e cтpoeнa пpeз вpeмeтo нa Bтopoтo бългapcĸo цapcтвo (ХІІ-ХІV в.). Манастирската обител е разрушена в годините на турското владичество.

 

Преди време местните хора от Косача и община Ковачевци са сформирали инициативен комитет за възстановяването на манастирската църква, като подкрепата си за начинанието тогава заяви и президентът Първанов.

 

На храмовия празник на параклиса”Свети Дух” учредителят на ПП АБВ бе придружен от областният председател на партията в Перник Петър Първанов, бившият народен представител Лъчезар Никифоров, симпатизанти  и приятели.

 

Жителите на с.Косача не скриха задоволството си, че президентът/2002-2012 г./Георги Първанов всяка година идва и заедно с тях почита храмовия празник. Те са признателни и от личните дарения на Първанов, с които бе възстановен местният храм „Св. Архангел Михаил“, строен през далечната 1865 година. Днес местните жители отново бяха приятно изненадани. Първанов им подари картина с лика на основателя на читалището Лазо Стоянов, който е построил и  църквата  в село Косача.

 

Учредителят на ПП АБВ-Георги Първанов, областният лидер на партията в Перник Петър Първанов и Лъчезар Никифоров запалиха свещички на храмовия празник в село Косача и се помолиха за здраве и благоденствие на българския народ.

kosacha-1 kosacha-7 kosacha-2 kosacha-3 kosacha-4 kosacha-5

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *