сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Бизнес / Представители от Германия, Полша и Гърция споделиха алтернативи за пернишкия въгледобивен райони

Представители от Германия, Полша и Гърция споделиха алтернативи за пернишкия въгледобивен райони

fb_img_1559649800796
Природозащитната организация  WWF  организира в Перник среща с представители от Германия, Полша и Гърция за алтернативи за въгледобивните райони в Югозападна България. Визитата беше част от поредицата пътувания за обмяна на опит и споделяне на добри практики на организацията.
Във форума взе участие и кметът на община Перник Вяра Церовска, която  представи икономическите, демографските и енергийните предизвикателствата в Перник. Тя запозна участниците с разположението на града и неговата история.
„Перник е град, който изцяло промени своята икономика. Преди години 15 хиляди перничани бяха ангажирани в миннодобивната промишленост и в металургията, сега обаче едва 1500 човека са свързани с тази индустрия“, коментира Церовска  и сподели пробелма за отоплението на „Топлофикация Перник“, тъй като голяма част от населението, институциите, училищата и детските градини са на централно отопление.
fb_img_1559649789037
Тя посочи, че в града работят съвременни и модерни гръцки и шведски предприятия, отговарящи на всички европейски изисквания и разширяват своята дейност.
„Предстои да бъде развита Индустриалната зона в града. Община Перник е едно изключително удобно и комуникативно място, а магистрала „Люлин“ ни дава допълнителна възможност. Инфраструктурата дава предпоставка за  бърз транспорт до София, до южната ни граница, Македония и  Сърбия. Ние се намираме на уникално място и възможностите трябва да бъдат използвани максимално. Ще бъде приключена и реконструкцията на жп линията София- Перник -Радомир, която вече ще бъде двойна“, посочи още Церовска.
fb_img_1559649810488
Тя обясни, че е важно да се облечи пътуването и каза, че има заложено изграждането на две кръгови кръстовища, които са финализирани като проекти. „Едното е в началото на кв. „Изток” , другото е в самото начало на Перник – в района на кв. „Иван Пашов”. „Там вечер се образуват километрични опашки, както и в центъра на града. Подготвили сме проект за отбивка  и от скоростната магистрала, за да може да се влиза директно в другия край на Перник, с което ще облекчим движението през центъра“, допълни кметът.
fb_img_1559649807439

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *