понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Uncategorized / Предлагат Българския патриарх Неофит и таекуондистката Василена Йорданова за званието „Почетен гражданин на Перник“

Предлагат Българския патриарх Неофит и таекуондистката Василена Йорданова за званието „Почетен гражданин на Перник“

 

сн. Уикипедия
сн. Уикипедия

Негово светейшество Българският патриарх Неофит и заслужилата таекуондистка Василена Йорданова са предложени да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Перник“. Номинациите ще бъдат гласувани на извънредната сесия на Общинския съвет, която се свиква на 11 октомври от 10.00 часа в зала „Панорама“.

Патриархът е предложен за високата награда от инициативен комитет, председателстван от областния управител Ирена Соколова. Мотивите им се „основават на желанието да бъде продължена традицията годишнините на града ни да бъдат увенчавани и с духовни достижения. Преди 10 г., на 80-тата годишнина от обявяването на Перник за град, перничани посрещнаха с радост и благоговение частица от мощите на закрилника на своя град – свети Иван Рилски. Това благословение дойде в резултат от тригодишни целенасочени усилия на деца и възрастни, на миряни и духовни лица, на гражданите и управниците на града и общината ни“. Затова от Инициативния комитет считат, че за 90-тата годишнина на Перник трябва да се продължи тази важна линия на духовна свързаност на перничани, като бъде удостоен духовният водач на нацията ни Патриарх Неофит със званието „Почетен гражданин на Перник“. Предложението се основава и на изключителния принос на Негово Светейшество „за възраждането и възобновяването на десетки църкви и манастири в Пернишко, повечето от които кулутурни и исторически ценности.

Ако номинацията на Патриарха бъде одобрена от общинските съветници, високата награда ще бъде и своеобраззен подарък за рождения му ден – на 15 октомври Негово Светейшество навършва 74 години. Той е обявен за почетен гражданин на градовете Русе и Две могили.

vasilena-yordanova

Василена Йорданова е световен шампион по таекундо за 2019 г. и вицесветовен шампион за 2016 г. Тя е европейски шампион за 2012, 2013, 2014 и 2016 г. и републикански шампион за 2012, 2013, 2014, 2015, 20161 2018 и 2019 г. Повече от достойно е класирането на Василена в международни турнири. Участва и в състезания по кикбокс, като през 2019 г. заема първо място в републиканското първенство.

Постоянната комисия „Образование, култура, наука и вероизповедания“ дава положително становище за номинацията на патриарх Неофит, но не е взела становище по предложението за Василена Йорданова.

Ако номинациите бъдат гласувани с мнозинство, патриархът и спортистката ще получат своите отличия на Дена на града, 19 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *