понеделник , 17 юни 2019 г.
Начало / Общество / Преглеждат безплатно за туберкулоза в Белодробната болница – Фондация П.У.Л.С. е партньор в кампанията

Преглеждат безплатно за туберкулоза в Белодробната болница – Фондация П.У.Л.С. е партньор в кампанията

 

pic-1

От 18 до 22 март Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) в Перник обявява Дни на отворените врати. В рамките на инициативата всички желаещи ще могат напълно безплатно да получат специализиран преглед със скринингова насоченост за откриване на туберкулозна инфекция. Прегледите ще се извършат без направление в часовия пояс между 10,30ч. и 13,30ч.в приемно-консултативния кабинет на Белодробната болница, широко известна като „Пантелей“. Кампанията е в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България, а поводът е Международният ден за борба с туберкулозата- 24-ти март

Като организация, работеща активно в областта на превенция на туберкулозата в Югозападна България, фондация “П.У.Л.С.” също ще се включи в кампанията с различни дейности. Екипът на организацията ще консултира, насочва и придружава лица, които желаят да бъдат изследвани до лечебно заведение.

 

Tyбepĸyлoзaтa e бoлecт, ĸoятo през пocлeднитe двe дeceтилeтия бeлeжи pъcт в cвeтoвeн мaщaб. Oблacт Πepниĸ бe eднa oт шecттe oбщини c нaй-виcoĸa зaбoлевaeмocт oт тyбepĸyлoзa, нo блaгoдapeниe нa пpoгpaмaтa зa пpeвeнция, ĸoятo cтapтиpa пpeз 2008г., вeчe  eпидeмиoлoгичните пoĸaзaтeли ca дocтa пo-добри и регионът не е в чeлнитe peдици.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга най-често белите дробове, но е възможно да порази и други органи на тялото. Причинява се от туберкулозни бактерии с изключителна устойчивост и повсеместно разпространение във външната среда.

Най-важният и ефективен начин за предотвратяването на разпространението на туберкулоза е да се диагностицират хората със заболяването възможно най-бързо и да им се осигури пълен курс с правилно лечение. Поради тези причини е толкова важно да имаме знания за заболяването, да се изледваме профилактично и да действаме навреме.

pic-2

Кампанията, посветена на Световния ден за борба с туберкулозата, е изключително добра възможност за фокусиране на общественото внимание върху необходимостта от борба с туберкулозата в глобален, национален и регионален мащаб.

От 2016 г. Фондация „П.У.Л.С.” осъществява дейности по програма „Подобряване устойчивостта на националната програма по туберкулоза”, които включват директна подкрепа на уязвими групи, вкл. работа за намаляване разпространението на туберкулоза сред ромска общност. Основен момент в работата по тази програма е директната работа на терен с целевата група, използвайки утвърдени практики за скрининг на риска и мотивиране и насочване за изследване.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *