неделя , 20 октомври 2019 г.
Начало / Бизнес / Превозвачите в Перник се вдигат отново на протест: Настояват за прекратяване на  незаконната обществена поръчка за превоз на пътници. Иначе бунтът продължава докато кметът не подаде оставка

Превозвачите в Перник се вдигат отново на протест: Настояват за прекратяване на  незаконната обществена поръчка за превоз на пътници. Иначе бунтът продължава докато кметът не подаде оставка

Prevozvachi-Magdelena Miltenova

Пернишки превозвачи се вдигат на протест ако кметът на община Перник Вяра Церовска не прекрати незаконната обществена поръчка за обществен превоз на пътници пф утвърдените Общинска, Областна и Републиканска транспортни схеми по обособени позиции. Това обяви на пресконференция Магдалена Милтенова от името на Транспортния клъстър „Перник”.

На 20 ноември, идния понеделник, превозвачите организират шествие с автобуси от жп спирка „Метал” до сградата на Общината под наслов „За компетентно и отговорно управление на община Перник”. Ако поръчката не бъде спряна, протестите ще продължат докато кметът не подаде оставката си, категорични са те.

Prevozvachi-Magdelena Miltenova

Транспортният клъстер открива горещ телефон, на който ще се приемат граждански сигнали за безобразията в общината, съобщи Магделена Милтенова. Номерът му е 0899 86 72 02. Освен превозвачи, ние сме и граждани на Перник, живеем тук и тук отглеждаме децата си, мотивира се тя.

Превозвачите ще отправят апел и към централното ръководство на ГЕРБ по пролема, за да не бъдат излъгани перничани в избора си за кмет и общинска управа.

На този етап ще приемем, че кметът Церовска е била подведена от екипа си. Добронамерени сме, обявиха превозвачите, но ако кметът не прекрати поръчката, ще приемем, че тя е част от това безобразие, категорични са те.

Prevozvachi

Те настояват кметът да наложи наказание на отговорните лица, ангажирани с проблемната обществена поръчка – искат уволнение на шефа на транспортния отдел и наказание на зам.-кметовете.

Заради проблемния казус, транспортният клъстър ще се обърне към АДФИ и към Комисията за защита на потребителите.

Аргументите им: Кметът обяви обществената поръчка самоволно, еднолично и без задължителното решение на Общинския съвет /ОбС/ , което е нодупистимо, твърдят превозвачите.

Освен това, поръчката е обявена в условията на обжалвано решение № 615 на ОбС от 5.10.2017 г. без да има излязло съдебно решение. В него е част от документацията за участие в поръчката. Това поражда въпроса откъде кметът знае какво ще бъде решението на Административният съд, посочи Милтенова.

Обществената поръчка е изготвена в нарушение на решение 347 от 2005 г. на   ОбС, в което са комбинирани ефективни с неефективни автобусни линии. Това спасяваше 1/3 от населението на малките села и квартали да имат транспорт, коментира Магделена Милтенова. И добави, че сега еднолично кметът разделя тези позиции. За губещите линии кандидати няма да има и е реален рискът някои от селата да останат без превоз.

Тези действия на Общината са на път да саботират и проекта за интегриран градски транспорт, твърдят превозвачите. Недопустимо е да се провежда обществена поръчка и да се вменяват задължения по проект, който не е одобрен, за който няма сключен договор и не е ясно коит параметри от него ще се изпълнят.

Обществената поръчка буди и съмнения за корупция, смятат още от клъстъра.

Как ще се подобри качеството на услугата за обществения превоз, когато в новата обществена поръчка по определени линии се залагат критерии за стари автобуси, произведени 1997 г. В момента те се изпълняват с абтобуси от 2005 г., 2006 и 2007 г. Залагат се критерии за дизелови автобуси, при положение че по линиите вървят екологично чисти автобуси на алтернативно гориво. В обществената поръчка няма и дума за автобуси на метан, върпреки че на всички в Общината е известно колко инвестиции направиха пернишките превозвачи, за да осигурят такива автобуси, посочи още Милтенова.

Транспортният клъстър „Перник” обединява 12 фирми, 10 от които извършват  пътнически превоз в община Перник. Разполага със 115 автобуса. Превозвачите твърдят, че са обновили автопарка си, за да отговорят на 100% на изискванията на Община Перник и на условията за сертификация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *