сряда , 19 септември 2018 г.
Начало / Uncategorized / ПП АБВ и Синдикатът на българските учители ще работят заедно по базови теми за възраждане на българското училищно образование

ПП АБВ и Синдикатът на българските учители ще работят заедно по базови теми за възраждане на българското училищно образование

abv_takeva

Бъдещето на България минава през целенасочена политика към младите хора от страна на  държавата и нейните институции. Това коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков пред медиите, след дискусия, посветена на младите хора и училищното образование, проведена между представители на партията и представители на Синдиката на българските учители. Петков бе категоричен в необходимостта от коренна промяна на атмосферата в образованието и призова парламента, правителството, президента и политическите сили да направят необходимото в тази посока. „Една част от проблемите на образователната система е в агресията. Тази агресия, за съжаление, тръгва от най-високата трибуна на страната – тази на Народното събрание. Нека бъдем по-последователни към подготовката на учебните програми, да не пренаписваме учебниците“. Румен Петков добави, че дискусия та в днешния Ден на младежта е стъпка в системната дейност на Синдиката на българските учители по укрепване на българското образование, възстановяване авторитета и престижа на професията на българските учители.

Председателят на ПП АБВ коментира, че на темата за повишаване на средствата за образование не трябва да се гледа само като процентно съотношение вътре в бюджета. В контекста на настояването на ПП АБВ за отделяне на 5% от БВП за образование, Петков посочи два инструмента за реализирането на такава мярка. „Първият е ефективно реализиране на постъпленията в хазната. Това е най-важният и най-реализируемият инструмент. Правителството трябва да вземе всички мерки за ефективна борба с контрабандата. Широко известно е, че контрабандата, особено на горива и на цигари, нанася огромни щети на бюджета. Не бива преодоляването на тези щети да се гледа само като на повишаване на пенсиите и на заплатите в държавния сектор. За нас никак не е без значение въпросът със статуса на учителя. Не е ли по-добре той да стане държавен служител, което би дало друго самочувствие и усещане у обществото“. Петков акцентира върху необходимостта от дискусия за ДДС върху учебниците и учебните помагала.

Председателят на АБВ – Младежи София Пламена Заячка също коментира парите за образование. Тя посочи, че средствата, които се отделят сега от БВП, са 3,6% и в Бюджет 2018 няма промяна. „Вярваме, че средствата трябва да бъдат повишени на 5%. Необходимо е да се подобрят условията на работа, заплащането на квалификациите на преподавателите, да се повишат заплатите“. Според Заячка, работещите по специалностите си в системата трябва да получат поне 30% ръст на заплатите. „За АБВ е проблем и неангажираността на родителите в образованието на децата. Вярваме, че могат да се създадат механизми, които да въвлекат родителите в този процес. Също така разширяването на цифровата база и дигитализацията в учебния процес ще го направят по-привлекателен за учениците и ще ги стимулират да ходят на училище“, каза още тя и добави, че ПП АБВ предлага средствата за частните училища да бъдат насочени към държавните.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева след срещата заяви готовност за съвместна работа с ПП АБВ срещу насилието в училище. 65% от учителите и 70% от децата са засегнати от него, поясни Такева. „От изследванията, които направи Синдикатът на българските учители, 65 % от българския учител търпи насилие. 45 % от учителите търпят насилие от страна на родителите. Ще развиваме политики на местно и национално равнище, както и такива, свързани с преодоляване на насилието върху децата, особено в семействата“, каза още тя и добави, че според изследване на СБУ и Институтът по криминология към МВР, 70% от децата търпят насилие в семейството.

Янка Такева акцентира върху възможността бизнесът да се освобождава от данъци, когато спонсорира българското училище и образователна система. Тя изрази готовност за съвместна работа върху конкретните предложения на младежите от АБВ по промени, които засягат училищното образование. „Дойдоха с няколко предложения, които Синдикатът приема, както и че изявиха желание, всичко което ние споделихме по петте ни приоритета, да си подпомагаме. Особено приоритетът за развитие на доброволчеството в образователната система. Това е нещо, което е изключително важно за подпомагане на политиките в средното образование“. Такева даде пример с промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане за облекчаване на бизнеса, който финансира и участва в професионалното дуално образование, както и данъчните облекчения на бизнеса, който спонсорира българското училище. Янка Такева добави, че с Младежите от АБВ предстои съвместна работа по политиките, свързани с българската идентичност и развитието и грижата към младите хора. Формирането на новата ценностна нагласа в младите хора е изключително важно не само за България, но за Европа и света, каза в заключение Такева.

Предишна Трънчанин е спипан да шофира трактор без книжка
Следваща Кални потоци от стара мина наводняват къщи в Перник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *