понеделник , 22 юли 2019 г.
Начало / Култура и образование / По инициатива на Ирена Соколова: Работна среща за хуманистичното образование и изучаването на предмета “Религия” се проведе в Църногорския манастир

По инициатива на Ирена Соколова: Работна среща за хуманистичното образование и изучаването на предмета “Религия” се проведе в Църногорския манастир

dsc_0375
С любезното домакинство на Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ край село Гигинци се проведе работна среща за хуманистичното образование и изучаването на предмета “Религия” и религиозно-нравствените ценности на християнството.
Събитието бе инициирано от областния управител Ирена Соколова. В него взеха участие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на СБУ Янка Такева. Във форума се включиха всички началници на Регионални управления на образованието в страната, директори на училища и детски градини от област Перник, експерти и представители на Българската православна църква /БПЦ/. С благословията на Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийска епархия, беше дадено началото на дискусията.
dsc_0346
„Вярата, посвещаването ни на доброто и единението с Бог е смисленият път за нас, за децата и обществото ни. Именно с вярата в Бог, с училището, с традициите и историята ни, сме съхранили нашата идентичност. Две са категориите, които ни отличават от другите, било и най-висши живи същества – езикът и вярата. Благодарение на запазването на вярата ще продължим напред по пътя на своето съществуване и трябва да възстановим прекъснатата връзка между интелектуалното ни развитие и духовното ни осъзнаване, и да вървим с мисъл да възстановим българското училище не само като школа за знания, но и като пространство за общуване и обучение в общочовешки, духовни ценности”, каза Соколова пред присъстващите.
dsc_0373
Министър Красимир Вълчев адмирира инициативата, която по думите му трябва да се превърне в кауза, свързана с оцеляването на нацията ни. Той уточни още, че просветното министерство полага всички усилия в посока на мерки за приобщаване на повече деца в религиозното образование. Това обаче трябва да се случи с подкрепата на родителите, общините и обществеността.
dsc_0357
Председателят на СБУ Янка Такева благодари на губернатора на Перник за ангажираността й и доброто партньорство по темата, която е приоритет за Ирена Соколова още в периода, когато е била народен представител в Парламента.
На работната среща беше отчетено, че все повече училища в страната са сформирали групи по свободноизбираем предмет (СИП), които изучават предмета „Религия“. В област Перник добрият пример е реализиран в училищата в Брезник, с. Дивотино и ХI ОУ “Елин Пелин” в областния център.
Министърът на образованието се обърна към началниците на Регионалните управления по образованието за организиране на бъдещи срещи за увеличаване на групите по области и изготвяне на програми с дейности свързани с вероучението. Той обеща да бъдат отпуснати допълнителни средства от бюджета.
dsc_0380 dsc_0391 dsc_0373 dsc_0369 dsc_0360 dsc_0354 dsc_0347 dsc_0322 dsc_0287

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *