събота , 20 октомври 2018 г.
Начало / Общество / Пороен дъжд над Перник: Язовирите имат достатъчно свободен обем

Пороен дъжд над Перник: Язовирите имат достатъчно свободен обем

poroen-dagd-v-pernik

Продължава активната работа на Областния щаб и отговорните институции във връзка с интензивните валежи.

Областният управител Ирена Соколова е в непрекъснат контакт с Националния щаб, главен комисар Николай Николов и всички отговорни институции във връзка с усложнените метеорологични условия и продължаващите обилни валежи от дъжд.

Актуалната обстановка по данни, предоставени й от ръководителите на териториални звена и дежурните в областния и общинските Съвети по сигурност, към 20 часа е следната:

Наблюдаваните основни язовири са с достатъчен свободен обем и състоянието им  се следи постоянно. През изминалия ден нивото на валежите постепенно се увеличава, като са достигнали следните стойности – язовир Пчелина 28 л/кв.м., язовир Извор 41 л/кв.м., язовир Ярловци 19 л/кв.м., язовир Долна Диканя 12 л/кв.м. и язовир Осломе (Ярджиловци) 26 л/кв.м..

Предоставената на губернатора прогноза от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН предвижда намаляване на количеството на валежите в края на тази нощ. През почивните дни ще продължат преваляванията с по-ниска интензивност, като очакваните стойности са 5-10 л./кв.м.

Получени са сигнали за няколко наводнени мазета, както и за затлачен мост в квартал Църква на  ул. „Владайско въстание“, като незабавно е изпратен екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“ с тежка техника. Има завирен участък по пътя за село Дивотино.

Областният управител има уверението на директора на РД „Пожарна безопасност“ комисар Емил Марков, че в момента е мобилизиран целият наличен състав. Активни са 7 тричленни екипа и четирима офицери, които работят с  6 пожарни коли и 2 оперативни автомобила с висока проходимост. Подсигурен е и състав за смяна в утрешния ден.  По информация на кметовете на общините Брезник, Земен, Трън и Ковачевци и общинските дежурни няма подадени сигнали за извънредни ситуации на териториите на общините, с изключение на община Радомир, където е извършено отводняване по сигнал в квартал „Върба“.

Областният управител продължава да следи обстановката ежечасно с подаване на информация и координационни действия между всички отговорни лица и институции. Общините са изключително активни в дейностите по организация превенцията на кризисни ситуации.

Гражданите, желаещи да подадат сигнал, да го направят на тел. 112, за да може единната система да приема, обработва и разпределя бързо информацията по компетентност на дежурните екипи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *