вторник , 25 юни 2019 г.
Начало / Общество / Поне две седмици ще се радваме на „циганско лято“ през октомври

Поне две седмици ще се радваме на „циганско лято“ през октомври

сн. Thinkstock/Guliver
сн. Thinkstock/Guliver

Както почти всяка година и този октомври ще се радваме на т.нар. „циганско лято“.

Според климатолога проф. Георги Рачев то ще продължи поне две седмици.

„Циганското лято“ е собен период от една седмица, понякога до четири, но това е времето около Димитровден, когато свършва полската работа и започват дългите зимни дни. Дотогава има много време, но едно съм сигурен, че „циганско лято“ ще има, както е имало винаги. Тази година има вероятност то да продължи поне две седмици“, каза той пред „Фокус“.

Сутрините и вечерите ще са хладни, но пък по обед, когато изгрее слънцето, ще е доста топло.

„Затова е и „циганско лято“, защото продължава кратко време – няколко часа в максимума на слънцето в обедните часове“, коментира климатологът.

Той прогнозира, че в края на следващата седмица можем да очакваме около и над 30 градуса в по-голямата част от страната.

Според него септември ще компенсира по-хладното лято.

„До този момент септември месец се движи между 3 и 5 градуса над нормата. Доста е топло и ще продължи да бъде топло“, каза още климатологът.

Той поясни, че днес и утре ни очаква слабо захлаждане. „След което отново се връщаме към наднормено по отношение на температурата време. В края на следващата седмица нищо чудно ние да видим отново над половината от България температури с 30 , а и над 30 градуса.  Такава е средносрочната прогноза“, каза той.

По думите му септември продължава като сух месец, какъвто е бил август. Проф. Рачев обясни, че това са двата месеца в годината, които общо взето са с най-малко валежи. /dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *