Начало / Криминални / Полицията и кметовете рамо до рамо в борбата с престъпността и негативните явления в обществото

Полицията и кметовете рамо до рамо в борбата с престъпността и негативните явления в обществото

 

3

Служители от полицията и пожарната започнаха превантивна кампания в Пернишка област. До тях застават кметовете на общини, населени места и кметските  наместници. Ще бъде предприет регулярен контрол и провеждани специализирани полицейски операции, за пресичане на нерегламентираното каране на мотопеди, мотоциклети и АТВ-та.

По време на работна среща двете страни обсъдиха мерки, касаещи безопасността и сигурността на жителите в съответните територии. Инициативата е на ОДМВР – Перник и беше посрещаната радушно от местните управници. Всички срещи се проведоха с участието на директора на полицията, старши комисар Димитър Попов.

На първо място са дискутирани мерки, които да осигурят безопасността и сигурността на децата и юношите с оглед наближаващите пролетна и лятна ваканции. Основен проблем се оказва нерегламентираното управление на мотопеди, мотоциклети и АТВ-та. Много от местните управници са посочили маршрути в населените места, по които се движат посочените колесни превозни средства. За предпазване от нежелани инциденти, каквито се случиха в региона със затопляне на времето, ще бъде осигурен регулярен контрол и провеждани специализирани полицейски операции, за пресичане на опасните и често застрашаващи живота на подрастващите действия.

2

Друг проблем, поставен от кметовете е неправилното паркиране и предпоставки за пътнотранспортни произшествия по пътищата, водещи към хижи и места за отдих и пикник. Това най-често става през почивните дни, когато хората тръгват с автомобилите си и паркират отстрани на пътя или нарушават забрани и пречат на пешеходците. Основно проблемите са в с. Кладница, в посока хижа „Селимица“, с. Боснек, хижа „Срлавей“ и някои други места за отдих в областта.

Местните управници на някои от селата са поискали повече повдигнати пешеходни пътеки, за да бъде намален пътният травматизъм. За да бъде разрешен, проблемът ще бъде поставен на комисиите за безопасност и сигурност към съответните общини.

4

Много от поставените въпроси от кметовете не касаят пряко дейността на полицията и пожарната. Въпреки това, ръководството на ОДМВР – Перник се ангажира да съдейства за решаването им. Основно оплакванията са от това, че горските складове за добив на дървесина са много близо до пътя и при лошо време цялата кал се разнася навсякъде, което застрашава сигурността на останалите пътни превозни средства и замърсява районите. На много места липсват отводнителни канавки на пътните платна и водата се излива директно на асфалта. Спирането на уличното осветление след 00, 00 ч. също е сред поставените проблеми за населените места. Осигуряването на постоянно видеонаблюдение е желание на всички местни управници, което ще гарантира добър обществен ред и сигурност в районите.

Като изключително положително е отчетено присъствието на жандармерия в населените места. Искането е това да продължи и да бъдат обхождани териториите в целият им обем.

Обсъден е и проблемът с паленето на сухи треви и отпадъци, което в последните дни предизвика много горски пожари, изпепелени къщи и стопански постройки. Навсякъде по селата са изградени доброволни противопожарни формирования, но те не са оборудвани с необходимите уреди за първоначално гасене на пожари.

Освен личното запознанство на управниците с ръководството на полицията и представители на пожарната, са уточнени начините за пряка комуникация, както и регулярни контакти и срещи между тях.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *