понеделник , 24 септември 2018 г.
Начало / Общество / Полицаите от Перник на протест: Категорични са, че докрай ще отстояват исканията за по-високи заплати, добри условия на труд и спешни промени в закона за МВР

Полицаите от Перник на протест: Категорични са, че докрай ще отстояват исканията за по-високи заплати, добри условия на труд и спешни промени в закона за МВР

p1620286

Над 150 служители на Областната дирекция на МВР в Перник протестираха заради ниските заплати, лошите условия на труд и неуредения закон за МВР. Те настояват за минимум 15% по-високи възнаграждения със задна дата от 1 юли 2017 г., нови униформи и истинска реформа в МВР. Категорични сме, че ще отстояваме позицията си докрай и няма да спрем протестите, обяви Станислав Кафтанов – председател на синдикалното дружество на МВР в Перник.

Стартовата заплата на униформен полицай е 662 лв., като са включени и 120 лв. за храна. Текучеството при патрулките е постоянно, има проблем в кадровото осигуряване. Оборудването е остаряло морално и технически.

Станислав Кафтанов
Станислав Кафтанов

Ако служителите на МВР не бъдат чути през септември, когато ще се състои Съветът за социално партньорство във вътрешното министерство и не бъде постигнат консенсус, ще протестират и през септември, и през целия месец януари по време на председателството на България в ЕС.

p1620304

 Има достатъчно аргументи, за да бъдат изпълнени исканията ни, заяви Борис Прешелков – зам.-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/- Зад всеки от нас обаче стоят и други аргументи – семействата ни, натоварването в службата, гражданите, които очакват от нас да осигуряваме реда и безопасността им. Няма как осигурим правата и безопасността на хората, ако не можем да осигурим собствените си права, подчерта Прешелков. И добави: Затова сме тук, за да покажем, че така повече не може да се работи.

Борис Прешелков
Борис Прешелков

 „Чуваме напоследък как в бюджета са влезли 1,6 млрд. лева от контрабанда. Тези средства сами ли се докараха в хазната или служителите в МВР имат заслуга за това?“, реторично попита Борис Прешелков. Той бе категоричен, че в закона за МВР трябва да залегне условие, според което ако не се осигурят униформи на полицаите, те автоматично да получават средства, за да си ги купят. Полицаите искат да се сложи край на кърпенето на закона на МВР, защото се получават непрекъснати пробойни.

p1620295

Прешелков засегна и дискриминационна по думите му разпоредба за квалификацията на служителите на МВР. Ако един от тях отиде на курс за повишаване на квалификацията, това го задължава 5 г. да служи в системата. Това е причината много от униформените да не желаят да повишават ценза си. От друга страна пък те не могат и да избягат, тъй като са задължени да ходят на курсове със заповед на началниците си.

Христо Христов
Христо Христов

Възнагражденията на работещите по трудово правоотношение в системата на МВР са унизителни, обяви и Христо Христов – председател на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР, който представлява тези лица и които не са държавни служители. Това са хората с най-ниските заплати в системата.  Проблемът е поставян години наред, но резултат няма, посочи Христов. Масло в огъня наля промяната в закона за МВР, с която част от държавните служители по ЗМВР преминаха по Кодекса на труда, но с двойно по-големи заплати. Получи се нещо, което го няма никъде по света – хора с еднакъв статут, с еднакви фонкционални задължения и с еднакви длъжности да взимат заплати с двойна разлика.

Протестите на полицаите са подкрепени от Синдиката на служителите на затворите в България и сдруженията „Синдикат Охрана“ и „Огнеборец“.

p1620288 p1620290 p1620305 p1620304 p1620302

p1620295 p1620291 Protest MVR -policai p1620265

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *