Начало / Криминални / Показаха в изложба първата пожароспасителна служба в Перник

Показаха в изложба първата пожароспасителна служба в Перник

Парад на пожарната команда в Перник през 1942 г.
Парад на пожарната команда в Перник през 1942 г.                           сн. Държавен архив

Показаха в изложба първата пожароспасителна служба в Перник. Експозицията проследява развитието на пожарното дело в региона и е посветена на професионалния празник на огнеборците 14 септември /Кръстовден/.

Пожарната служба в града е създадена през 1925 г., 4 години преди Перник да стане град,  като поделение към мината и се е състояла от 14 пожарникари и един командир, разказа Марио Картулев – началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщава БТА.

В експозицията могат да бъдат видени снимки от тържествени паради на пожарникарите на празника на „Мини Перник“, един от първите товарни автомобили в Радомир през 60-те години, книга за пожарите от 1959 г., грамоти от участия на отряд „Млад огнеборец“ и др.

По случай професионалния си празник пожарникари поднесоха венци пред паметните плочи на загиналите при изпълнение на служебния си дълг техни колеги Никола Минков и Сашо Евтимов.

На централния пернишки площад „Кракра“ бе направена демонстрация на техниката за гасене на пожари, при която огнеборците изобразиха с водни струи българския трибагреник.

Пожарната команда в Перник заедно с Хелмут Брокс
Пожарната команда в Перник заедно с Хелмут Брокс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *