сряда , 20 февруари 2019 г.
Начало / Политика / Позиция на ОбС на БСП – Перник и групата общински съветници от БСП

Позиция на ОбС на БСП – Перник и групата общински съветници от БСП

bsp-logo-1

ПОЗИЦИЯ

На ОбС на БСП – Перник и групата  общински съветници от БСП

Уважаеми перничани,

Уважаеми съграждани,

Некомпетентното управление на ГЕРБ в нашия град вече тежи като воденичен камък на шията на всички перничани. Виждаме го в непочистените улици, в осеяните с дупки пътища, в разрастващия се проблем с бездомните кучета, във факта, че за един светофар седмици наред нямаше реакция от Общината, в липсата на всякакви инвестиции, в проблемите с „Топлофикация” и невъзможността на Общината да реагира.

След приемането на бюджета на Общината на извънредно заседание на Общински съвет – Перник, действие, недопустимо за най – сериозната политика на една община, стана ясно, че градът ще поеме и облигационен заем.

Кметът Вяра Церовска и нейният екип убеждават, че заемът е много изгоден и ще бъде използван за погасяване на стари задължения. Явно ръководството на Община Перник не е наясно за какво може да бъде използван един облигационен заем. По същество той се взима с цел инвестиционни проекти, които след реализацията си гарантират доходи. Тези доходи следва да са в размер, достатъчен да покрие лихвата и главницата по тях. Нищо от това обаче няма да се случи. Облигационният заем се взима от Община Перник, за да бъдат покрити стари задължения.

Г–жа Церовска заяви многократно, че всички задължения са натрупани в период, в който тя не е била кмет. Да, г–жо Церовска, не сте била кмет, но мнозинството в Общинския съвет на града беше и е от ГЕРБ, същото това мнозинство всяка година коригираше бюджета на Перник без да отчита интересите на всички перничани.

Припомняме Ви, г–жо Церовска, че почти 10 години страната ни се управлява от правителства на ГЕРБ и още при първия кабинет на г-н Бойко Борисов децентрализацията на общините бе прекратена, а продължиха да им възлагат отговорности без финансова обезпеченост.  Припомняме Ви още, че от ноември 2014 г. Перник е управляван от ГЕРБ. Оттогава до днес, на заседанията на Общински съвет – Перник, общинските съветници от ГЕРБ и партньорите им многократно гласуваха заеми, утежняващи финансовото положение на Общината. БСП винаги е била против такава политика.

По повод на предложения облигационен заем, младежката организация на БСП отправи остри въпроси към кмета Церовска. Отговорът е в типичен административен стил, с познатите уверения, че „всичко ще бъде наред”. Кметът обаче не отговаря ясно къде ще се предлагат облигациите на общината и кой ще ги купи, макар в предварителните документи за заема сумата за посредник да е фиксирана.

Нашата позиция се подкрепя и от нашите общински съветници. Те се обръщат към Общинския съвет с думите: „Няма да мълчим за този облигационен заем. Няма да приемем БСП да бъде обвинявана за натрупаните от управленската ви немощ проблеми, колеги от ГЕРБ! Противопоставяме се на поредния дълг, който пряко ще засегне гражданите на Перник!”

Тази позиция се споделя и от нашите многобройни симпатизанти от нашия град. Всички ние се обръщаме към Кмета на общината г-жа Вяра Церовска, към Общинския съвет сериозно, отговорно и задълбочено да преосмислят идеята за нов заем, наречен облигационен, защото той ще има тежки последици за хората от града ни

Един коментар

 1. Това накара бившият военен министър и ексдепутат от БСП Ангел Найденов да попита във „Фейсбук“: „Все още не виждам опровержение или обяснение на думите на Цветанов в „Панорама“, че на протеста на 07.03.18 г. БСП е редом с хора, подкрепили и организирали „Луков марш“! Това твърдение не тревожи ли ръководството…?”
  До момента от БСП действително не са излезли с позиция по темата.

  Реакция дойде и от „Български социалдемократи“. Формацията, ръководена от Георги Анастасов, бе коалиционен партньор на БСП, но отношенията между двете партии приключиха, след като Корнелия Нинова стана лидер.

  От „Български социалдемократи“ излязоха с декларация „по повод протеста срещу ЧЕЗ, в който редом застанаха председателката на БСП Корнелия Нинова, крайни националисти и представители на Военния съюз, извършил фашистките преврати през 1923 г. и 1934 г.”.

  В нея се казва:
  „Изпълнителното бюро и Консултативният съвет на БЪЛГАРСКИТЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ на 10 март 2018 година приеха следната ПОЗИЦИЯ:
  СТИГА ДЕМАГОГИЯ !
  През последните два-три месеца ставаме свидетели на абсурдна подмяна на дневния ред на БЪЛГАРСКОТО общество.
  Цяла БЪЛГАРИЯ на 7 март 2018 година на митинга против ЧЕЗ видя един нов съюз.
  Да докараш твои членове с автобуси от страната на протест, организиран от ултра-националистически десни формации, е безпринципно и съсипващо лявата социалдемократическа идея.
  Съюз между:
  – един краен националист – защитник на Луков марш, съюзник на Военния съюз – извършил превратите на 9 юни 1923 и 19 май 1934 г., и
  – председателката от Позитано 20…“

  В декларацията се припомня още и миналото на генерал Луков, след което се казва: „Двамата председатели – националистът и жената-социалистка-приватизатор от Позитано 20 стояха един до друг. Каква по-голяма гавра с жертвите на кървавия монархо-фашистки режим!“

  Партия „Български социалдемократи“ смятат, че в БСП са лицемерни по отношение на позицията им за ЧЕЗ.

  „Искрени ли са хората от Позитано 20, които са обвързани с приватизираната част от енергетиката в България и получават стотици хиляди и милиони левове доходи от нея, когато предлагат да се одържави ЧЕЗ?
  И след като от самото начало са били против продажбата на ЕРП-та, защо са слагали свои хора в бордовете на приватизираните вече дружества?
  За да се убедят БЪЛГАРИТЕ, че няма демагогия, която да е на принципа „Моето си е мое, чуждото е наше“, предлагаме:
  Всички от Позитано 20, които имат частна собственост в енергетиката, да дадат личен пример, като се откажат доброволно в полза на БЪЛГАРСКАТА държава от своята частна собственост в енергетиката.
  Така ще разберем дали техните изявления са искрени или са лицемерни!
  И за да бъдат принципни, трябва да се отговори на един въпрос – с какви пари бе приватизирано Външно търговското дружество „Техноимпекс“ и каква е съдбата му след това“, пише още в декларацията на „Български социалдемократи“

  Реакция дойде и от председателя на партия „Съюз на комунистите в България“ Павел Иванов.

  “Нинова демонстрира как може да привърже БСП към национализма. Щом вчера госпожата се изправи редом с един откровен апологет на фашиста Христо Луков, какъвто е К. Костадинов; щом забрани червените знамена и символите на митингите на БСП; след като разруши изграждането на обединена Левица в България и насъска глутницата си срещу социалистите и комунистите в БСП – тази личност е на крачка от пълната подмяна на историческата идеология на БСП“, недоволства комунистът Павел Иванов във „Фейсбук“.

  „Може би следващата крачка на този крушовишки фюрер е някаква гнусна приватизационна форма на национал-социализъм! Спите ли или съвсем ослепяхте, уважаеми членове на БСП?????“, пита още Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *