сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Култура и образование / Поетичен маратон във втората „Тетрадка” на библиотеката в Перник

Поетичен маратон във втората „Тетрадка” на библиотеката в Перник

tetradkata
Цяло съзвездие от млади автори ще участва във второто издание на новата рубрика на пернишката библиотека „Тетрадката“. След словесния „джем сешън“, който направиха Антония Атанасова, Иван Димитров и Константин Кучев в първата „Тетрадка“, този път гостуват автори, публикувани в „Зоната”- антология за съвременна българска поезия. Това са Георги Гаврилов, Теодора Тотева, Христо Мухтанов, Росен Григоров, Наталия Иванова, Антонина Георгиева, Виолета Кунева. Импровизации на китара ще поднесе Кирил Коев.

Авторите в антологията ще бъдат представени от поета и съставител на сборника Валентин Дишев.
Много от подбраните имена имат национални литературни награди за дебютните си книги и са участници в множество литературни четения в страната. „Зоната -1” излиза като извънредно приложение на бр.40, година Х, на тримесечното списание за литература „Глоси”, чийто основател е Валентин Дишев. За корица е използван акварелът „Огледало -4” на художника Иван Гайдаров от град Казанлък.

Валентин Дишев е носител на Националната награда за поезия „Иван Николов” за 2017 година. Той е издател, визуален артист, преподавател по рефлексивна хуманитаристика и журналист, автор на няколко книги с поезия.
Завършва Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Философия“ (1982-1987). Специализант и докторант по философия в СУ „Климент Охридски“ (1987-1990).

Един от съоснователите, първи директор и главен редактор на ИК „Критика и хуманизъм“ (1990-1992), до 1994 г. е заместник-главен редактор на едноименното списание, главен редактор на „Годишник на Центъра за критически изследвания и хуманитарно знание“. Хоноруван асистент в катедра „Философия“ при „Философски факултет“ на СУ „Св. Климент Охридски“ и в катедра „Етнология и социология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2002 г. работи като редактор в БНР – Радио Благоевград, а от октомври 2012 г. отново преподава в ПУ „Паисий Хилендарски“ (катедра „Социология и науки за човека“).

Има три самостоятелни изложби с фотографии и картини, както и няколко участия в „общи изложби“.

Създател и собственик е на сайтовете Dictum и Кръстопът, които постепенно се превръщат в едни от влиятелните медии за съвременна българска литература.

Води свои предавания в БНР – Радио Благоевград. През 2013 г. за „Страници“ – седмично обзорно предаване за събитията в литературата и литературата като събитие – е удостоен с Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в националната книжовна култура в категория „Представяне на българската книга“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *