сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Култура и образование / Победителите в Националната олимпиада по информационни технологии Веселин и Мартин дариха проекта си за Пернишката крепост на РИМ

Победителите в Националната олимпиада по информационни технологии Веселин и Мартин дариха проекта си за Пернишката крепост на РИМ

Веселин, Мартин и техният преподавател по IT Людмил Велинов
Победителите Веселин, Мартин и техният преподавател по IT Людмил Велинов

Победителите в Националната олимпиада по информационни технологии Веселин Романов и Мартин Мирков от Професионалната гимназия по икономика /ПГИ/ в Перник дариха уеб сайта си „/Не/Познатата Пернишка крепост“ на Регионалния исторически музей в града. Това стана по време на първата работна среща на инициативния комитет, който ще работи за нов проект за  твърдината на хълма „Кракра“. Младежите презентираха проекта си и заслужено обраха възторжените аплодисменти на аудиторията. Поздравления бяха отправени към техния преподавател Людмил Велинов.

 

Оказа се, че това е единственият сайт за Пернишката крепост, който вече има над 1000 потребители. Веско и Мартин ще създадат и собствена възстановка на твърдината. Двамата ще направят уеб страницата многоезична, като тя ще има и собствен администратор. Впрочем,  ПГИ е единственото училище в региона с триезична версия на училищния сайт, който се поддържа и превежда от ученици.

 

Целта ни бе да покажем историческата значимост и истинската стойност на Пернишката крепост, да докажем, че тя е скред най-значимите в България, разказаха Веселин и Мартин. Разработвали са сайта 7 месеца, но резултатът от екипната им работа е блестящ.

 

Данните в уеб страницата могат да се ползват и за образователни цели. Там може да проследи миналото и настоящето на твърдината, да се видят интересни артефакти, открити при археологически разкопки.Може да направите и виртуална разходка из крепостта.

Сайтът може да видите ТУК 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *