сряда , 17 октомври 2018 г.
Начало / Култура и образование / Плетена ризница и меч с латински надписи показва музеят в Перник

Плетена ризница и меч с латински надписи показва музеят в Перник

muzei

Посребрена плетена ризница и меч , който е с латински надписи и със сребърни букви инкрустиран, ще бъдат показани в изложба на Регионалния исторически музей в Перник. Ценните експонати са открити на крепостта „Кракра”, но се съхраняват в Националния археологически институт с музей при БАН. Изложбата ще бъде открита на 25 ноември от 16 часа .
Сред ценните вещи ще бъде показан и сребърният печат на цар Петър, който е уникален и единственият известен засега в Европа, сподели авторът на изложбата археологът Орлин Рачев.

krepost_krakra
Посетителите на експозицията ще се докоснат до специални табла и експонати от фонда на музея, които представят ролята на Перник като крепост и като град на болярина Кракра, за неговата роля и административни функции в държавата.

Изложбата е част от проявите, посветени на 1000 години от историческия подвиг на българския болярин Кракра и втората обсада на пернишката крепост. Това е паметно събитие, което е в основата на развитието на нашия град и дава повод за гордост и самочувствие както на перничани, така и на целия български народ.

Предишна Вижте кой е мъжът до Ива Екимова!
Следваща Красотата на Сардиния изпълни с цветове галерия „Атриум“ в Перник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *