Начало / Общество / Питейната вода в брезнишките села Банище и Бабица е със завишени радиологични показатели

Питейната вода в брезнишките села Банище и Бабица е със завишени радиологични показатели

voda-cheshma
Питейната вода в брезнишките села Банище и Бабица е със завишени радиологични показатели. За отклоненията в качеството на водата информира областният управител и председател на Асоциацията ВиК-Перник Ирена Соколова.  Данните са на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и на ВиК – Перник и на този етап сочат, че водите в двете села са непригодни за питейно-битови цели.
РЗИ-Перник е предприела необходимите действия за ограничаване употребата на питейната вода в двете населени места, а докато мярката продължи, хората ще бъдат снабдявани с вода, отговаряща на действащата нормативна уредба.
ВиК от своя страна трябва да предприеме действия по информиране на населението, живеещо на територията на Банище и Бабица, както и на кмета на община Брезник за наложеното ограничение. Дружеството трябва да почисти също водоснабдителната система и след това да изпрати последваща втора проба за анализ на водата и радиологичните й показатели.
Иституциите, които следят за качеството на водата-РЗИ и ВиК и които са ангажирани с темата, чрез областния управител ще уведомяват и издават необходимите препоръки спрямо актуалното състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *