Начало / Култура и образование / Пианистката Ива Въгленова става посредник за културен обмен между Перник и парижкото кметство Сент Уан

Пианистката Ива Въгленова става посредник за културен обмен между Перник и парижкото кметство Сент Уан

Iva Vaglenova - piano

Френското кметство Сент Уан на Сена иска да осъществи контакт с Перник, за да опознае фолклорните традиции, които са се прочули и в Париж. За културния обмен ще съдейства известната пианистка Ива Въгленова, която е родом от Перник.

Ива изненада с голям букет от рози кмета Вяра Церовска и благодари за топлото посрещане и перфектната организация на концерта й, с който бе дадено началото на Ноемврийските музикални дни в Перник. Пианистката сподели, че е въодушевена от човечността на хората, които са я обгрижвали с голямо внимание и са създали всички необходими условия, за да се получи наистина един концерт на високо ниво.

Iva Vaglenova - piano

Присъстващи пък споделиха,че виртуозните й изпълнения са докоснали дълбоко сърцата им.

Кметът Вяра Церовска сподели, че има идея за в бъдеще да събере на една сцена всички известни и доказали се в различни сфери на музикалното изкуство перничани  и да покаже истинското лице на Перник. Това ще бъде един класов концерт на страхотни изпълнители, каза тя.

“Трябва да излезем от наложения лош имидж на града ни и да докажем и покажем нашата интелигенция, която радва публиката на световните сцени“, заяви кметът. Ива Въгленова пък се отзова на идеята и каза, че с готовност ще участва и ще помага за осъществяването и на бъдещи проекти с цел културен обмен между френското кметството, в което работи и община Перник.

Кметът ще отправи покана към кметство Сент Уант и към зам.-кмета по култура и международни връзки Бриджит Башалиева да посетят града ни по време на тазгодишния Международен фестивал “Сурва“ .

Iva Vaglenova - piano

Ива Въгленова има успешна кариера на музикант и педагог в Париж, където живее от години. Освен това инициира различни проекти, с които приобщава младото поколение към света на музиката и то в крак със модерното звучене. Такъв е проектът, в който работи в момента в
консерваторията с ученици по композиране на рап.

Ива е дъщеря на известния в Перник хирург д-р Въгленов и неговата съпруга Живка Въгленова. По време на музикалния концерт в Двореца на културата бяха показани и 12 картини – пейзажи и портрети, рисувани от нейната майка. Перничанката откри Ноемврийските музикални дни в Перник с изпълнение на пиано на класически творби на Моцарт, Бетовен, Дебюси и грабна сърцата на публиката, а накрая се просълзи, приемайки поздрави и цветя от всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *