понеделник , 20 май 2019 г.
Начало / Спорт / Петър Първанов: Държавата и общините трябва да финансират с приоритет няколко вида спорт

Петър Първанов: Държавата и общините трябва да финансират с приоритет няколко вида спорт

Петър Първанов
Петър Първанов

Държавата и общините трябва да финансират с приоритет няколко вида спорт. В противен случай се получава разпиляване на средствата, които в момента не стигат доникъде, обяви на пресконференция президентът на волейболния клуб „Миньор“ Петър Първанов и областен председател на партия АБВ.

Има отстъпление във волейбола, където имаме дългогодишни традиции, твърди той и припомни световното първенство, което наскоро се проведе в България. За жалост, нещата ще вървят все по-зле, прогнозира Първанов и посочи, че детско-юношеските школи не работят добре и оттам не излизат класни спортисти. Причината е в тоталния недостиг на финансиране.

Преди време от АБВ подехме инициатива за това държавата да спонсорира с приоритет няколко вида спорт, както е в Полша. Така би трябвало да процедират и общините, смята Първанов. Грешка е да се разпиляват средства за всеки спорт.

От АБВ ще инициираме среща със спортния министър Красен Кралев по темата, за да почнем да мислим в тази посока, каза Първанов. И допълни, че законът за спорта, който е на етап обсъждане в Народното събрание, също трябва да бъде факт в скоро време.

В случая, като президент на волейболния клуб „Миньор“, съм наясно, че единственото което се опитваме да направим е да задържим нещата, така че волейболният клуб да оцелее, да го има. А целта ни би трябвало да е да го развиваме, да инвестираме в детско-юношеската школа, да правим спортни бази, в които да тренират децата, за да може от Перник да излизат класни състезатели, които да се реализират и в България, и в чужбина. Това ще означава, че спортът тук се развива и ще бъде достатъчно основание за гордост, подчерта Петър Първанов.

Два дни – вчера и днес, в Перник се провежда XVIII волейболен турнир „Борис Гюдеров“. „Миньор“ играе за трето място.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *