Петима млади творци представиха творчеството си в галерия „При кмета” – PernikToday.net

Петима млади творци от Перник показаха творчеството си в изложба в галерия „При кмета”. Идеята за експозицията е на Клуба на интелигенцията и в нея са наредени скулптура, пластика, дърворезба, плакати и живопис. Красивите експонати, които галят окото са на Боян Александров, Изабела Топузова, Марина Стоянова и Милена Механджийска.

Уникалната експозиция бе открита от кмета на община Перник д-р Вяра Церовска.

Тя определи изложбата като едно красиво предизвикателство към  перничани. „Това е възможност да опознаем младите таланти и лично, а не само чрез тяхното творчество. Например, ние познаваме Марина Стоянова, която и тази година спечели обявения от Община Перник конкурс за визията на „Сурва 2017”, който спечели и през 2016 година. С толкова сериозна подкрепа, която оказваме на творците от Перник, ще им дадем възможност да се развиват в бъдеще така, както си представят в своето въображение”, сподели  Вяра Церовска.

Откриването на експозицията бе уважена от областния управител д-р Александър Александров, председателя на ОбС Иво Савов, заместник-кмета Йордан Павлов, общински съветници и творци.

„Всички тези автори са продукт на пернишката художествена школа”, сподели Иван Йорданов, който е член на управителния съвет на Клуба на интелигенцията и представи всеки автор по отделно.

Изабела Топузова започва своя творчески път в Перник в школата по рисуване на Снежана Велинова. Средното й образование продължава в столичното училище по изкуствата „Артис”, а висшето и в Нов български университет /НБУ/, където завършва специалност „Съвременна живопис и стенопис” в ателието на Николай Майсторов. Участвала е в представителни изложби на НБУ в Арт салон. В настоящата изложба тя представи свободни живописни произведения, два стенописа, графика и артистичен керамичен съд.

Мартина Блажева, която е завършила средно образование по екология и туризъм, но ентусиазмът и творческите нагласи я отвеждат в Националната художествена академия /НХА/. Тази година тя завършва живопис в курса на Ивайло Мирчев и е приета като магистър – специалност „Моден дизайн”. Участвала е в различни изяви на НХА В настоящата изложба тя показва част от дипломната си работа на тема „Битови интериори”,  един натюрморт и две свободни живописни творби.

Милена Межанджийска  – Тя започва да се занимава с дърворезба още през 1995 година при Валентин Топалов в Обединения детски комплекс в Перник. И днес тя продължава да развива своя пластичен усет, контакта си с дървото. Изработила е по поръчка резби за някои от най-големите съвременни иконостаси в село Ресилово и град Ловеч, както и за много дизайнерски ателиета и частни лица. В изложбата показва фотоси на реализирани авторски произведения – като например ръчно изработени шахматни дъски, декоративни платна с растителни и животински мотиви, икони и сурвакарски маски.

Марина Стоянова – стартира творческия си път още в първи клас при Иван Стратиев, като в последствие се обучава при Петър Борджошки и Христо Кирчев. Средното и образование преминава в училището за приложни изкуства в София, а висшето в Националната художествена академия, специалност „Плакат и визуална комуникация”.По настояще се занимава с различни прояви на графичен дизайн и преподава в Обединения детски комплекс. В изложбата представя реализирани проекти за община Перник и за Български пощи, както и социални плакати. Публиката може да разпознае някои рекламни материали от миналогодишния фестивал „Сурва”, които са нейно дело.

Боян Александров – се занимава с дърворезба от 23 години . Учил е в средното художествено училище за приложи изкуства в София. По-късно завършва отново дърворезба в НХА при Антон Дончев  и специализира изкуствознание и неформална педагогика. През последните 8 години, ръководи най-голямата школа по дърворезба. Член е на Съюза на българските художници и на Международния комитет за музеите, като е участвал в различни художествени изяви. Настоящата изложба освен художествени произведения  показва и дърворезба, работени в екип с негови колеги, по поръчка на частни лица и държавни структури.

Младите творци благодариха за вниманието и споделиха , че  се надяват произведенията им да доставят удоволствие на всички, които имат възможност да разгледат експозицията.