понеделник , 21 януари 2019 г.
Начало / Култура и образование / Пернишката крепост възвръща автентичния си вид след 2019 г. и привлича туристи като с магнит

Пернишката крепост възвръща автентичния си вид след 2019 г. и привлича туристи като с магнит

received_10214480782364958

Пернишката крепост да възвърне автентичния си вид, максимално бъдат подобрени условията за туризъм с разнообразни  атракции, но категорично без намеса в историята на околността. Идеята е на арх. Мария Събчева и тя бе дадена на първата среща на инициативния комитет, който ще работи за нов проект за твърдината. В него участва ръководството на Община Перник, както учени, известни историци, археолози, етнографи, журналисти, експерти в сферата на туризма. Наблегнато бе, че за да привлича туристически поток, Пернишката крепост трябва да бъде представена като сплав от история, археология и атракция.

 

Като подчерта, че темата за крепостта е повод за  гордост и в същото време – за болка, кметът Вяра Церовска подкрепи работната идея и посочи, че „без да нарушаваме възможността за продължаващи археологически разкопки, трябва да направим така, че да има живот в историческата местност“.

 

Освен връщането на твърдината в автентичния й вид и консервирането й, арх. Събчева лансира и идеята за зониране на павилионна структура, в която с исторически данни и артефакти да бъде показано създаването на крепостта, животът и поминъкът в нея. Това може да се осъществи с макети в много голям мащаб, обясни тя. И разказа, че европейска практика е да се създават филми за исторически обекти – със съответните костюми, въоръжение, бит на хората и пр.

 

Арх. Събчева предложи още в имот близо до крепостта да се изгради информационен център чрез възможно най-малка намеса в околната среда, в който да има и музейна експозиция, конферентни зали – т.е. да бъде мултифункционален и да привлича хора през цялата година. Идея на Събчева е и създаването на църква с името „Св. Св. Кирил и Методий“, което не бе посрещнато радушно от представителите на пернишкия Регионален исторически музей.

 

Архитектът разви и идеята наблизо в района да  се търси удачен парцел за изграждане на хотел, магазинна част, ресторанти, жилищен затворен комплекс. Тя смята, че така зоната ще бъде облагородена, ще й се създаде поминък и че всичко това ще привлича туристите.

 

Всичко, което изградим трябва да живее собствен живот, а не да създаваме просто фасади, които след време няма да имат никаква стойност – това постави като основна задача нейният колега арх. Атанас Ковачев. И допълни: Сградите трябва да са свързани с битието на хората в близост.

 

Зам.-деканът на Историческия факултет на Софийския университет доц. Георги  Николов предложи в града на 3-4 години да се провеждат  научни форуми, в които център на научните изследвания да е Перник.

 

 

В дискусията се включи и археологът Василка Паунова от историческия музей в Перник, която сподели, че иска по щадящ начин да се консервират и експонират руините в местността Св. Спас, намираща се в подножието на историческия хълм.

 

Улица на занаятите, въжен мост от крепостта до местността „Кървавото“, театри и концерти в твърдината бяха другите предложения по време на работната среща. комитет е отворен за идеи, които ще бъдат обсъдени, а най-работещите ще бъдат включени в новия проект.

 

Нови дейности по средновековната Пернишка крепост са възможни след 2019 г., когато изтече 5–годишният срок на устойчивост на стария и така нехаресван проект с визуализация на твърдината.

 

Бяха припомнени и стари проекти, разработвани през годините, с препоръката да бъдат отворени и прочетени, за да не са налага да откриваме отново топлата вода.

 

В края на срещата възпитаниците на Професионалната гимназия по икономика Веселин Романов и Мартин Мирков, които спечелиха първо  място на националната олимпиада по информационни технологии, презентираха създадения от тях уеб сайт „/Не/Познатата крепост“. Неговата цел е да се покаже истинската стойност, същността и величието на Пернишката крепост.

received_10214480777724842

received_10214480796645315 received_10214480808365608 received_10214480780284906

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *