понеделник , 22 юли 2019 г.
Начало / Култура и образование / Пернишката библиотека учи деца как да програмират чрез робота Финч

Пернишката библиотека учи деца как да програмират чрез робота Финч

43756442_2317238468305614_5341694007636393984_o

Как се управлява  роботът Финч? Какво означава програмиране? Това научиха днес третокласници от ОУ „Иван Рилски” с класен ръководител Боряна Кръстева, които бяха днес в библиотеката в Перник.

С това първо занимание  Регионалната библиотека „Светослав Минков” се присъедини  към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч.

Библиотекарите бяха подготвили презентация „В света на кодовете и компютърните науки с робота Финч”. Третокласниците научиха какво означава да програмираш, какви са програмните езици за деца, запознаха се с визуалния език за програмиране SNAP за управление на робота Финч.

Изключително занимателна се оказа работата с робота Финч и за първокласниците от I-ви „б” клас  , също от ОУ „Ив. Рилски” , които преди това дойдоха в книгохранилището за първи път.

Перник е сред 50-те града в страната, в които  обществените  библиотеки  помагат  на децата да направят първи стъпки в програмирането по интересен и забавен начин.

Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки във Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Шумен и Хасково с градските библиотеки в Димитровград и Казанлък.

Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. Тя насърчава европейци от всички възрасти и с всякакви възможности да демистифицират дигиталните умения и да осъществяват своите идеи чрез програмиране.

Дизайнът и функционалността на робота Финч са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon. Роботът е предназначен да подпомага овладяването на езици за програмиране.

65000 обществени библиотеки в Европейския съюз – между тях и над 1000 български библиотеки, предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование. Те вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и Интернет, както и на различни средства за подобряване на техните дигитални умения – от днешните основни дигитални умения, като напр. навигиране в уеб-пространството, до утрешните основни умения за кодиране и роботика. Много обществени библиотеки вече работят за повишаване на дигиталните умения в своите общности, но са необходими политики, които да ги подкрепят за разширяване на тази дейност за в бъдеще.

biblioteka-programirane-deca-robot-finch

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *