Начало / Общество / Перничани спят най-лошо в цялата страна

Перничани спят най-лошо в цялата страна

сн. Sanovnik.bg
сн. Sanovnik.bg

„Противно на общото мнение, че перничани са темерути, се оказва, че най-лошо спят в област Перник. Там цели 84% от анкетираните са споделили, че не спят добре. Следва област Видин с 82%. Над 80% са също в Кърджали, Добрич и Сливен” – коментира психологът Ани Владимирова резултатите от втория Национален стрес тест.

 

„По отношение на половете жените са по-тревожни, защото са по-емоционални, а и имат по-сложен хормонален баланс. При недостиг на информация за взимането на някакво решение човек компенсира с въображение и фантазия. И тъй като дамите са по-творчески натури, вечер, след лягане, те започват да фантазират и това затруднява заспиването” – допълни психологът.

Гледането на телевизия, боравенето със смартфони и таблети също пречи на добрия сън. На въпроса дали сънотворните са решение, Ани Владимирова коментира:
„Голяма част от тях са на основата на успокоителните. Някои от тях ни правят зависими. По-добре е да се противодейства на самия стрес, а не на последиците от него. Стресът изчерпва магнезия в организма и затова е добре да възстановим неговите нива. Най-лесно се усвоява т.нар. магнезиев цитрат.

А по отношение на заспиването в България имаме много традиции с билките. Маточината помага много за отпускането. Хмелът като хранителна добавка също подобрява съня. Между другото, действа много добре и на жени, които са в менопауза”.

Най-добре е да се комбинира магнезий, витамин В6 и билки. Ефектът идва до няколко дни… Изследването показва, че много неустойчив е сънят и на хората, които живеят сами, без сродна душа. Хората с по-добро образование също са по-лабилни. Колкото повече знае човек, толкова повече се тревожи. Затова е важно активният градски човек да си почива с някакво хоби” – посъветва Ани Владимирова.

Източник: бТВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *