понеделник , 20 май 2019 г.
Начало / Култура и образование / Перничанинът проф. д-р Румен Ваташки репресиран в Шуменския университет

Перничанинът проф. д-р Румен Ваташки репресиран в Шуменския университет

rumen-vatashki

 

Перничанинът и преподавател по богословие в Шуменския университет /ШУ/ „Епископ К. Преславски“ проф. д-р Румен Ваташки е репресиран от ръководството на ВУЗ-а. Това съобщи на пресконференция самият проф. д-р Ваташки. Заедно с него на натиск е подложен и доц. Стефанов. Причината: публично изразена академична позиция от двамата през 2017 г.

 

Проф. Ваташки твърди, че разтурването на катедра „Теология” в ШУ е дело на триумвирата проф. Панайотов – декан на Факултета по хуманитарни науки /ФХН/ и активен участник в богомилските събори във Велики Преслав, които Варненският и Великопреславски митрополит Йоан редовно заклеймява; доц. Проданов – председател на Общото събрание на ШУ и активист на Ротари клуб в Шумен и проф. Георги Колев, който е ректор на университета, бивш депутат от ДПС и председател на Общинския съвет в Шумен от ДПС. Този триумвират работи срещу интересите на университета и на светото православие, заяви проф. Румен Ваташки. И подчерта, че в Шумен продължава да има ислямско училище и катедра по турска филология.

 

От чисто законова гледна точка, катедрата по теология трябва да бъде възстановена, твърди богословът. Според него, няма причина това да не стане и по силата на Закона за висшето образование. Формалната причина за закриването й беше обстоятелството, че преподавателският състав е паднал под 7 души. От есента на 2017 г. сме 8 души и тази причина отпадна, обясни проф. Ваташки.

 

С решение от 13.12.2017 г. Постоянната комисия по хуманитарни науки и изкуства към НАОА даде програмна акредитация на професионално направление „Религия и теология“ на ШУ „Епископ К. Преславски“ за образователно-квалификационна степен (ОКС) „бакалавър” – специалност „Теология”, редовна форма на обучение, на основание обща оценка 7.7. Срокът на валидността на акредитацията  е 5 години. Специалността ни е приоритетна и високата ни оценка задължава ректорското ръководство да възстанови катедра „Теология”, убеден е университетският  преподавател проф. Румен Ваташки.

 

Въпреки всичко, катедрата не е възстановена. Убеден съм, че това се прави тенденциозно, за да се преследват неакадемични цели. В момента решенията, които касаят богословието, се взимат от историци и археолози, които са мнозинство, заяви професорът.

Един коментар

  1. Юлиян Русев - студент-юрист в Русенски университет "Ангел Кънчев"

    Браво на Академичното ръководство на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ за стриктното спазване на нормата по чл. 26д. (1) от Закона за висшето образование (ЗВО).
    Ваташки да спазва и той горепосочената норма и да не обвинява Академичното ръководство в репресии и какво ли не.
    Второ, той няма право да говори и да прави каквито и да е устни изявления и да пише от името на друго лице, което не го е упълномощило, като в настоящия случай визирам доц. Стефанов от специалността „Теология“ в Шуменския университет.
    Трето, проф. Ваташки много добре знае, че когато Темида говори срещу него започва телефонирането от негова страна на централа 360, за да го спаси от Темида.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *