вторник , 6 март 2018 г.
Начало / Общество / Перник чества 3 март и 140-годишнината от Освобождението на България

Перник чества 3 март и 140-годишнината от Освобождението на България

dav

Четници от клуб „Традиция“ под съпровода на патриотични мелодии, изпълнени от духовия оркестър, поведоха празничното шествие за Националния празник  3-ти март в Перник.  В него се включиха кметът на Община Перник Вяра Церовска и екипът й, народните представители от Пернишки регион, областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет Иво Савов , общински съветници, представители на политически партии, общественици, граждани.
Традиционно пред Двореца на културата всички наблюдаваха тържествения ритуал по издигане на националния флаг, след което перничани и гости на града бяха приветствани от кмета и областния управител на Перник.
„На 3-ти март, преди 140 години, започва историята на свободна България. Трети март е дата , неподвластна на времето. Навярно защото е символ на стремежа на цял един народ към свобода и на любовта към Родината. Изстрадан подвиг на хиляди знайни и незнайни българи . Нека помним делата им и нека  ги носим в сърцата си. Техният завет ни зарежда с чувство на дълг, на признание и гордост”, с тези думи се обърна към всички кметът Вяра Церовска.
„В историята на всеки народ има събития, които променят за векове напред неговата съдба. За нас денят трети март е денят, в който се сбъднаха мечтите на всички българи и думите на Апостола „Какво му трябва на човек, освен да види Отечеството си свободно“. Върху историческия документ от Сан Стефанския мирен договор, подписан на 3 март 1878 г. стоял и невидимият кървав подпис на българската свобода, сложен от хиляди посечени ръце и хиляди юнашки сърца, паднали заради сърцето на България.
Прекланяме се пред патриотизма и саможертвата на тези велики синове и дъщери на България!
И нека не забравяме, че всички ние сме наследници на техния извисен дух, на възрожденския им плам , на героизма им , извоювал националната независимост и обединение”, каза още в словото си граночалникът и честити празника и 140-та годишнина от Освобождението.
В словото си областният управител Ирена Сокорова заяви , че тази дата е паметна и заради упоритостта да се извърви нелекият път на осъзнаването и възкресението на един народ, който близо 500 години е бил без своя политическа и духовна свобода.
„140 години от Освобождението е крайно време да осъзнаем, че делението на патриоти и чуждопоклонници, на наши и ваши, е излишно и безполезно. Струва си да загърбим омразата и разединението. Крайно време е да погледнем на прекрасната си Родина с очите на обичащ човек и да работим за нейния просперитет, заедно, както гласи най-емблематичната фраза в Българската история – „Съединението прави силата”!”, припомни Соколова.
За празничното настроение допринесоха изпълненията на Духовия оркестър, хор „Иван Топалов” и фолклорната композиция „Веселие в Граово” в изпълнение на танцовия състав при общински комплекс „Дворец на културата”. На края всички се хванаха и извиха дълго хоро.

oznor

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *