петък , 18 октомври 2019 г.
Начало / Култура и образование / Перник чества Деня на младежта с много инициативи

Перник чества Деня на младежта с много инициативи

1208

Международният ден на младежта – 12 август и тази година ще бъде отбелязан с много инициативи от младежките организации и институции, работещи с и за младите хора. Специални гости на събитието ще бъдат двамата настоящи български младежки делегати към ООН – Богомила Корманова и Минко Даскалов.

Изявите ще започнат в 18.00 ч. в Централния градски парк, на „Кестеновата“ (мраморна) алея. Всички млади хора ще имат възможност да се включат в информационната игра, чрез която ще научат много новости за дейностите на младежките организации и институции.

Дирекцията „Бюро по труда“ ще представи различни програми за обучение и заетост, както и възможности за работа и обучение в Европа чрез мрежата EURES.

Чрез инициативата „Здрав дух, здраво тяло” експертите от Регионалната здравна инспекция ще измерват въглероден оксид в издишания въздух от пушачи и непушачи, ще правят анализ на телесния състав и изчисляване на базалната обмяна. Предвидено е и преминаване на трасе с алкохолни очила.

По темата за превенция на употреба на наркотични и психотропни вещества от Превантивно-информационния център към Община Перник ще бъдат раздадени множество информационни материали, а от представителите на Фондация „П.У.Л.С“ всеки ще може да се информира за превенцията на насилие, както и да се включи в играта „Не ме съди човече”, свързана с темата за щадящо детско правосъдие.

Аварийният екип на Българския младежки червен кръст ще направи на място демонстрация по първа долекарска помощ.

Екипът на сдружение „АКСЕЛС“ ще въвлече участниците в интересна викторина с въпроси за възможностите, които младежките програми на ЕС (EVS/ ESC) предоставят за младите хора. Всеки  желаещ ще може да научи и как да намали лични си карбонов отпечатък.

Членовете на Общинския младежки съвет са подготвили забавна игра на думи и Фото точка, чрез които младите хора ще могат да запазят  спомен празничния 12 август.

Представителите на Националния център за безопасен интернет – София, ще проведат обучение за безопасно използване на интернет. Наред с това сдружението „Национална младежка карта“ ще представи дейности, свързани с функционалността на картите EYC, а от Градския експериментариум ще разкажат що е то пермакултурен дизайн.

И тъй като на 12 август младежките организации честват не само Международния ден на младежта, но и рождения ден на Консултативния съвет за младежка политика, който става на 11 години, празникът ще завърши с голяма торта, много настроение и младежки концерт на танцовите формации „АРА“, „Sweet pink“, „Ситара денс“ и „4way“.

Инициативата е част от Общинския годишен план за младежта 2019 г. и се финансира от Община Перник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *