сряда , 20 февруари 2019 г.
Начало / Общество / Перник става като София: Плащаме с SMS за синя зона, в противен случай ни слагат скоба на автомобила

Перник става като София: Плащаме с SMS за синя зона, в противен случай ни слагат скоба на автомобила

Първият етап от въвеждането на синята зона
Първият етап от въвеждането на синята зона

Перничани стават като софиянци – сдобиват се със синя зона и плащат за нея с SMS. В противен случай им слагат скоба на автомобила, а ако той остане в платената зона до изтичането на часовия й срок, го вдигат с „паяк“ и го карат на наказателен паркинг. Това е заложено в част от новата Наредба за организация на движението на пътни превозни средства /ППС/ на територията на община Перник, която ще бъде гласувана от Общинския съвет идния четвъртък. Приемането на документа и влизането му в сила на практика ознаменува въвеждането на първия етап от синята зона.

Собственикът на автомобил, застопорен със скоба в платена зона, заплаща за всеки час престой съгласно фиксирана  тарифа. Ако колата бъде принудително преместена след края на работното време, притежателят й ще плати и за транспортирането й, и за престоя й на наказателния паркинг.

От 50 до 200 лв. е глобата за този, който дръзне сам да демонтира поставената скоба на автомобила.

Синята зона ще действа в работни дни от 8 до 18 часа за централната градска част, която е зоната, затворена между улиците „Г.С.Раковски“,  „Брегалница“, „Физкултурна“, „Радомир“, „Железничарска“, „Отец Паисий“, „Искър“, „Струма“, „Петко Каравелов“, „Васил Левски“, „Св. Св. Кирил и Методий“. Цената за 1 час престой се определя от Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги.

Освен с SMS, заплащането за престой в синята зона ще става със специален талон и с билет от паркинг автомат, които водачите трябва да поставят на видно място на стъклото на автомобила.

От такса са освободени МПС-та със специален режим на движение – Бърза помощ, Пожарната, главни и областни дирекции на МВР, автомобилите, собственост на Общината и Областната администрация, автомобили, ползвани от лица с трайно намалена работоспособност и такива, притежание на почетни граждани на Перник.

Безплатно ще паркират колите си граждани, чиито жилища попадат в обхвата на синята зона, за което те ще получат специални стикери. Това право обаче ще се ползва само за един автомобил на жилище, като за всеки следващ се въвежда прогресивна такса, определена с решение на ОбС.

За МПС-та, превозващи хора с увреждания се предвижда режим за преференциално паркиране. За тях ще има специално отредени паркоместа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *